Explosieve groei in Bitcoin's snelle transactie netwerk: het Lightning Network

PPieter 12 oktober 2023 00:56

Het Lightning Network, dat snelle en goedkope Bitcoin-transacties mogelijk maakt, heeft een explosieve groei doorgemaakt. Volgens een nieuw rapport van Bitcoin exchange en dienstverlener River is het aantal transacties dat gebaseerd is op Lightning in de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen.

Introductie en rol van het Lightning Network

Het Lightning Network speelt een cruciale rol in het Bitcoin-ecosysteem, omdat het is ontworpen om de potentie van BTC als betaalmiddel te verwezenlijken. De blockchain van Bitcoin is namelijk niet ideaal voor dagelijkse transacties waarbij snelheid en lage kosten voorop staan. Het Lightning Network, dat in 2016 werd gelanceerd, biedt hiervoor de oplossing met off-chain transacties.

Explosieve stijging van Lightning-gebaseerde transacties

Het aantal transacties dat gebruik maakt van Lightning is de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Volgens het rapport van River waren er in augustus van dit jaar minimaal 6,6 miljoen transacties, vergeleken met 503.000 in 2021. Dit betekent een verbazingwekkende stijging van 1.212 procent.

Opmerkelijke groei in transactievolume op het Lightning Network

In augustus van dit jaar werd er een transactievolume van 78,2 miljoen dollar geregistreerd op het Lightning Network. Dit is een significante stijging van 546 procent in vergelijking met de 12,1 miljoen dollar die in augustus 2021 werd genoteerd. Deze cijfers illustreren de groeiende populariteit en het toenemende gebruik van het Lightning Network voor Bitcoin-transacties.

Het rapport van River wijst erop dat het aantal Lightning nodes, kanalen en de totale capaciteit de afgelopen jaren stabiel zijn gebleven. Dit kan deels worden toegeschreven aan de bearmarkt die de adoptie van Bitcoin heeft vertraagd. Daarnaast heeft de professionalisering van de nodes, die steeds efficiënter met de capaciteit omgaan, ook een rol gespeeld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.