Alarmerende toename van cryptofraude: FBI roept op tot waakzaamheid

PPieter 10 maart 2024 07:01

De Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwt voor een aanzienlijke stijging van cryptofraude in de Verenigde Staten. De toename van fraudegevallen en de verliezen die daarmee gepaard gaan, zijn zorgwekkend. Investeerders worden opgeroepen om waakzaam te zijn en mogelijke tekenen van frauduleuze activiteiten te herkennen.

Explosieve toename van cryptofraude

Uit een recent rapport van de Federal Bureau of Investigation (FBI) blijkt dat cryptofraude in de Verenigde Staten de afgelopen jaren explosief is gestegen. Deze zorgwekkende trend heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan financiële transacties, waaronder diverse vormen van oplichting en fraude. Deze ontwikkeling is voornamelijk te wijten aan de opkomst van cryptocurrency. De toename van dergelijke misdrijven met maar liefst 53% ten opzichte van het voorgaande jaar is niet iets wat genegeerd kan worden.

De FBI maakte onlangs bekend dat de verliezen als gevolg van investeringen in cryptocurrency dramatisch zijn toegenomen. Deze verliezen stegen namelijk van $2,57 miljard in 2022 naar ongeveer $3,94 miljard in 2023. Dit benadrukt de noodzaak voor investeerders om attent te zijn en mogelijke waarschuwingssignalen van frauduleuze activiteiten te herkennen.

'Pump and dump'-scams en phishing: de grootste bedreigingen

Een veelvoorkomende vorm van cryptofraude waarvoor de FBI waarschuwt, zijn de zogenaamde 'pump and dump'-scams. Hierbij wordt de prijs van een cryptocurrency kunstmatig opgedreven door oplichters, die vervolgens hun posities verkopen wanneer de prijs piekt. Dit laat nietsvermoedende investeerders achter met waardeloze activa. Daarnaast zijn ook gevallen van phishing een groeiend probleem. Oplichters doen zich hierbij voor als betrouwbare entiteiten, zoals cryptobeurzen of wallet-diensten, om persoonlijke informatie of toegang tot wallets te verkrijgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.