Zwakte in Bitcoin koers ondanks afnemende inflatie: wat betekent dit?

PPieter 18 juli 2023 09:32

Ondanks de dalende inflatie toont de Bitcoin koers zwakte. Dit komt voornamelijk door de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve. De recente trend van disinflatie roept echter vragen op over de mogelijke invloed op de Bitcoin koers.

Inflatie en renteverhogingen drukken Bitcoin koers

Het afgelopen jaar stond in het teken van aanzienlijke inflatie en de acties van de Amerikaanse Federal Reserve om hierop te reageren. Deze situatie had een merkbare impact op de Bitcoin koers. Met renteverhogingen probeerde de Federal Reserve de inflatie onder controle te houden, waardoor er minder geld in omloop kwam en investeerders een relatief hoge 'veilige' rente konden ontvangen op Amerikaanse staatsobligaties.

Disinflatie: wat betekent het voor Bitcoin?

De term 'disinflatie' wordt gebruikt wanneer de inflatie zijn hoogtepunt heeft bereikt, maar prijzen nog steeds toenemen. De Amerikaanse consumentenprijsindex is van 9 naar 3 procent gedaald, wat niet betekent dat de prijzen dalen, maar wel dat de inflatie afneemt. Deze trend kan gunstig zijn voor risicovolle activa zoals Bitcoin, omdat een lagere inflatie kan betekenen dat de maatregelen van de Federal Reserve hun einde naderen.

Mogelijke invloed van extra renteverhoging

De verwachting is dat de Federal Reserve nog één keer de rente zal verhogen, alvorens ze hun strijd tegen de inflatie zullen staken. Als we naar de grafieken kijken, lijkt het erop dat de huidige verhoging van 0,25 naar 5,25 procent al voldoende is geweest om de inflatie te beteugelen. Een verdere renteverhoging zou echter nog steeds een impact kunnen hebben op de Bitcoin koers.

Hoewel de inflatie daalt, moeten we niet vergeten dat de volledige effecten van de renteverhogingen nog niet zijn gevoeld. Dit betekent dat er nog steeds een risico bestaat op een economische recessie, vooral gezien het feit dat er momenteel veel optimisme heerst in de markt. De gevolgen hiervan kunnen aanzienlijke invloed hebben op de Bitcoin koers en andere risicovolle activa.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.