Worldcoin: De nieuwe cryptocurrency belooft privacy, maar stuit op kritiek

PPieter 24 juli 2023 19:47

Sam Altman, medeoprichter van OpenAI, lanceert zijn nieuwe cryptocurrency Worldcoin, ontworpen om een 'echt persoon' te bewijzen in het AI-tijdperk. Maar ondanks de belofte van privacybescherming, stuit het project op sterke tegenstand.

Lancering van Worldcoin: De AI-vriendelijke cryptocurrency

In 2019 kwam Sam Altman, mede-oprichter van OpenAI, met het idee voor Worldcoin. Deze cryptocurrency heeft als doel het aantonen dat je een 'echt persoon' bent - een punt dat volgens de voorstanders van Worldcoin steeds belangrijker wordt in het tijdperk van Artificial Intelligence (AI). Nu is het project officieel gelanceerd en belooft het privacybescherming door middel van versleuteling.

Worldcoin's unieke benadering: Irisidentificatie

Het netwerk van Worldcoin stelt gebruikers in staat om een digitale ID aan te maken die is gekoppeld aan de eigenschappen van je iris. Deze iris wordt gescand door de speciale irisscanner 'The Orb'. In tegenstelling tot sommige andere biometrische identificatiediensten, belooft Worldcoin de privacy van de gebruiker te beschermen door middel van versleuteling. Deze unieke aanpak heeft echter ook geleid tot kritiek op het project.

Worldcoin heeft als doel om het aantal Orbs wereldwijd uit te breiden tot 1.500 stuks. Deze Orbs zullen beschikbaar worden gesteld in meer dan 35 steden over de hele wereld. Hoewel steden in Nederland en België momenteel niet op de lijst staan, zijn andere Europese steden zoals Barcelona, Londen, Parijs en Berlijn wel opgenomen.

Hoewel Worldcoin zijn eigen token heeft, het WLC, heeft het geen eigen blockchain. In plaats daarvan is de token uitgegeven op het Optimism-netwerk, een schalingsnetwerk voor Ethereum (ETH). Gebruikers kunnen de digitale valuta claimen door de 'World App' te downloaden en zich aan te melden. Nadat gebruikers hun iris hebben laten scannen door een Orb, ontvangen ze de token. In eerste instantie zal het aantal uitstaande tokens op 10 miljard staan, met een inflatie van 1,5% per jaar.

Kritiek op Worldcoin: Privacy zorgen

Ondanks de belofte van privacybescherming en het unieke idee achter Worldcoin, stuit het project op heftige kritiek. Een van de meest uitgesproken critici is Edward Snowden, een bekende privacyvoorvechter en klokkenluider. Hij uitte zijn bezorgdheid op Twitter, waar hij stelde dat het menselijk lichaam geen ponskaart is en dat biometrische gegevens niet gebruikt moeten worden om fraude te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.