Wat houdt de Bitcoin koers tegen? Drie factoren verklaard

PPieter 18 juli 2023 11:42

De afgelopen drie maanden heeft de Bitcoin koers moeite om uit een nauwe range te breken. Dit is volgens expert Axel Adler Jr te wijten aan drie factoren: korte termijn holders, miners en volatiliteit. Maar wat betekent dat precies?

Verkoopdruk door korte termijn holders

Korte termijn holders, oftewel investeerders die hun bitcoin slechts voor een korte periode vasthouden, hebben sinds april 2023 een significante afname in hun aandeel van de bitcoinmarkt. Dit is een belangrijke factor in de huidige stagnatie van de bitcoin koers omdat deze groep actief hun bezit verkoopt. Dit zorgt voor extra druk op de markt en kan de koers beïnvloeden.

Bitcoin verkoop door miners

Miners, degenen die nieuwe bitcoins genereren door complexe wiskundige problemen op te lossen, zijn ook actief bezig met het verkopen van hun bitcoin. Volgens Adler Jr is dit geen toeval, maar is het nauw verbonden met de aankomende 'halving'. Dit is het moment (gepland voor april 2024) waarop de beloning voor het minen van bitcoin wordt gehalveerd. De miners hebben liquiditeit nodig om te investeren in nieuwe apparatuur en dat kan een druk op de prijs leggen.

De derde factor die impact heeft op de bitcoin koers is de afname van volatiliteit. De Volatility Index, een graadmeter voor de prijsvolatiliteit van bitcoin, laat zien dat de schommelingen in de koers sinds april sterk zijn gedaald. Dit betekent dat er minder extreme prijsbewegingen zijn, wat de koers minder spannend maakt voor beleggers. Ondanks positief nieuws zoals de BlackRock ETF, de Spot Bitcoin ETF in Europa en de aanstormende halving, is bitcoin hierdoor niet in staat om hogere koersen neer te zetten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.