Wat gebeurt er met het Bitcoin netwerk na 2140?

TTijmen 10 september 2023 09:06

Na het bereiken van het absolute Bitcoin plafond van 21 miljoen BTC in 2140, zullen de miners volledig afhankelijk zijn van transactiekosten. Dit artikel bespreekt hoe het Bitcoin ecosysteem mogelijk blijft functioneren nadat alle bitcoins zijn gemined.

Het Bitcoin plafond en de implicaties

Het absolute plafond van 21 miljoen Bitcoin (BTC) stimuleert de discussie over de toekomst van het Bitcoin netwerk na het bereiken van dit plafond. Op dit moment worden nieuwe bitcoins uitgegeven als beloning voor BTC miners die het netwerk onderhouden, maar deze bron van inkomsten zal na 2140 verdwijnen.

BTC miners worden op twee manieren gecompenseerd voor hun inspanningen: via de block reward en via transactiekosten. De block reward, die elke vier jaar halveert tijdens de BTC halving, is momenteel de voornaamste inkomstenbron voor miners. Transactiekosten vormen echter een steeds groter deel van de inkomsten.

Toekomstige inkomstenbron voor miners

Na 2140, als alle bitcoins zijn gemined, zullen de miners enkel nog inkomsten uit transactiekosten ontvangen. Het is te verwachten dat naarmate het Bitcoin ecosysteem groeit en het netwerk intensiever wordt gebruikt, de transactiekosten zullen stijgen en daarmee een duurzame inkomstenbron voor miners vormen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.