Wat betekent de onverwachtse hoge inflatie in de VS voor de bitcoin?

PPieter 11 oktober 2023 19:00

De Amerikaanse Producenten Prijs Index (PPI) stijgt onverwacht met 0,5 procent, wat hoger is dan de verwachte 0,3 procent. Deze onverwachte inflatie kan negatieve gevolgen hebben voor de bitcoin koers. Hoe reageert de markt hierop?

Onverwachte stijging van Amerikaanse PPI

De Verenigde Staten ervaren een onverwachte stijging in de Producenten Prijs Index (PPI), een belangrijke inflatiemeter. Afgelopen maand steeg de PPI met 0,5 procent, terwijl economen een stijging van 0,3 procent hadden voorspeld. Dit toont aan dat de inflatie hoger uitvalt dan verwacht, wat mogelijk invloed kan hebben op de koers van de bitcoin.

Milde marktreactie op hoge inflatie

Ondanks de hogere dan verwachte PPI en dus inflatie, heeft de markt mild gereageerd. Dit is verrassend, omdat een hogere inflatie doorgaans een negatieve impact kan hebben op de bitcoin koers. Dit wijst er mogelijk op dat de verkoopdruk op de bitcoin momenteel laag is, ondanks het slechte nieuws.

Invloed van de PPI en Federal Reserve

De PPI is een leidende indicator voor inflatie en beide, de PPI en de inflatie, hebben invloed op het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve de rente agressief verhoogd om de inflatie onder controle te houden. Dit beleid kan op zijn beurt weer invloed hebben op de koers van de bitcoin.

Hoewel de hogere inflatie doorgaans een negatieve invloed op de bitcoin koers zou moeten hebben, zien we op dit moment geen daling in de koers. Dit kan erop duiden dat de verkopers, ook wel 'bears' genoemd, momenteel weinig invloed hebben op de koers. Dit kan erop wijzen dat de neerwaartse trend in de bitcoin koers mogelijk binnenkort ten einde komt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.