Waarom blijft de waarde van Bitcoin steken? Twee belangrijke factoren uitgelicht

TTijmen 6 oktober 2023 11:26

De Bitcoin koers blijft al maanden hangen rond de 25.000 tot 28.000 dollar en lijkt maar niet te stijgen. We bekijken twee belangrijke redenen hiervoor: macro-economische druk en de verwachtingen rond de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF.

Impact van hogere rente op Bitcoin

Vanuit een macro-economisch perspectief oefent de hogere rentestand een zware druk uit op de Bitcoin koers. Opmerkingen van Michael Barr van de Federal Reserve over de verwachte economische vertraging door hogere rentes dragen hier ook aan bij. Daarnaast moet de volledige impact van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank nog gevoeld worden. De reële rente op Amerikaanse staatsobligaties bereikte zelfs het hoogste niveau in 15 jaar, wat mogelijk bijdraagt aan de sterkte van de Amerikaanse dollar (DXY) op het moment.

Een andere mogelijke reden voor de stagnerende Bitcoin koers is het afnemen van de verwachtingen voor een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF. Ondanks het winnen van een rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, handelt het Bitcoin-fonds (GBTC) van Grayscale nog steeds tegen een korting van 19 procent ten opzichte van de Bitcoin holdings in het fonds. Het gebrek aan vertrouwen in de komst van een Spot Bitcoin ETF wordt hierdoor zichtbaar, hoewel het nog steeds mogelijk is dat de ETF begin 2024 op de markt komt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.