Voormalig Mt. Gox CEO bevestigt diefstal van 80.000 bitcoins

PPieter 2 augustus 2023 19:10

Mark Karpelès, de voormalige CEO van de beruchte Mt. Gox beurs, heeft bevestigd dat er ongeveer 80.000 bitcoins gestolen zijn naar het beruchte 1Feex-adres. Deze transactie werd uitgevoerd zonder de juiste toestemming en wordt nu als diefstal beschouwd.

Diefstal bevestigd door Karpelès

Mark Karpelès, de voormalige CEO van Mt. Gox, heeft verheldering gebracht over de eigenaar van ongeveer 80.000 bitcoins die naar het beruchte 1Feex-adres zijn gestuurd. Karpelès heeft onthuld dat deze betaling 'ongeautoriseerd' was en wordt beschouwd als gestolen eigendom dat toebehoort aan de MtGox-schuldeisers. De vraag was wie achter deze betaling zat: was het Mt. Gox zelf of een hacker?

De schuldeisers van de eerste grote bitcoinbeurs ter wereld wachten al jaren op uitbetaling na een hack en een daaropvolgend faillissement. Mt. Gox had na deze incidenten niet voldoende bitcoins meer op voorraad om alle stortingen terug te kunnen betalen, wat leidde tot het faillissement van de beurs.

Twijfelachtige claims van Craig Wright

De situatie is complex en wordt nog gecompliceerder door de bewering van Craig Wright, die beweert de maker van Bitcoin te zijn. Wright beweert dat hij de eigenaar is van het adres waar de ~80.000 bitcoin op staan. Dit zou hem (in)direct betrekken bij het onrechtmatig verkrijgen van het geld van Mt. Gox. In een rechtszaak beweert Wright dat het geld op het 1Feex-adres niet gestolen is en dat de hack pas drie maanden later plaatsvond.

Oorsprong van de gestolen bitcoins betwist

Er zijn tegenstrijdige verhalen over de oorsprong van de 80.000 bitcoins. Óf Craig Wright liegt over het feit dat hij ooit toegang had tot het 1Feex-adres, óf Mark Karpelès liegt over de ongeautoriseerde transactie. Het is ook mogelijk dat Wright deze 80.000 bitcoins zelf van Mt. Gox heeft gestolen. Gezien de reputaties van beide mannen, is het antwoord mogelijk al bekend.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.