Verhoogde correlatie tussen Bitcoin en S&P 500: Wat zijn de gevolgen?

TTijmen 15 augustus 2023 16:47

De correlatie tussen Bitcoin en de Amerikaanse aandelenmarkt, in het bijzonder de S&P 500, stijgt opvallend. Deze trend kan implicaties hebben voor hoe investeerders Bitcoin in hun portfolio behandelen en hoe de cryptomunt presteert in verschillende macro-economische klimaten.

Stijgende correlatie tussen Bitcoin en S&P 500

In recente tijden valt een opmerkelijke correlatie op tussen Bitcoin en de Amerikaanse aandelenmarkt, met name de S&P 500. Volgens gegevens van Kaiko is deze correlatie de afgelopen weken flink toegenomen, ondanks een algemene daling gedurende 2023. Het is belangrijk om deze trend te volgen, aangezien deze inzicht kan geven in hoe investeerders Bitcoin in hun portfolio positioneren.

Bitcoin wordt gezien als risico-asset

De manier waarop Bitcoin de afgelopen jaren is behandeld, suggereert dat investeerders het op dezelfde manier als aandelen in hun portfolio positioneren. Dit heeft ertoe geleid dat Bitcoin vaak wordt aangeduid als een risico-asset. Hoewel sommige Bitcoin-puristen dit een vreemd label vinden, is het een duidelijke indicator van de manier waarop de cryptomunt in de investeringswereld wordt bekeken en behandeld.

Extreem lage volatiliteit van Bitcoin

Een ander opmerkelijk kenmerk van de huidige Bitcoin-markt is de extreem lage volatiliteit. Het 30-daagse volatiliteit gemiddelde ligt momenteel op het laagste niveau in vijf jaar. Dit soort perioden van lage volatiliteit gaan doorgaans vooraf aan een piek van volatiliteit. Dit suggereert dat de stabiliteit van Bitcoin op dit moment slechts tijdelijk kan zijn.

Op dit moment is Bitcoin zelfs stabieler dan de S&P 500, Nasdaq 100 en zelfs goud. Dit is vrij ongebruikelijk in de geschiedenis van Bitcoin en wijst op een zekere mate van onzekerheid in de markt. Met de mogelijke Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de halving van 2024 in het vooruitzicht, evenals druk van de huidige macro-economische omstandigheden op de koers, kan dit een interessante tijd zijn voor Bitcoin-investeerders.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.