Vergeten wachtwoord staat tussen programmeur en zijn €220 miljoen aan Bitcoin

PPieter 24 september 2023 21:22

Stefan Thomas, een programmeur uit Duitsland, kan niet bij zijn Bitcoin fortuin van €220 miljoen komen door een verloren wachtwoord. Zijn pogingen om dit wachtwoord te herinneren hebben tot nu toe gefaald, waardoor zijn fortuin onbereikbaar blijft.

Vergeten wachtwoord blokkeert toegang tot Bitcoin fortuin

Programmeur Stefan Thomas heeft wellicht een van de meest stressvolle vergeetachtige momenten in de geschiedenis. In 2011 werd hij beloond met 7.002 bitcoins voor het maken van een animatievideo over de werking van Bitcoin. Toen was één Bitcoin nog minder dan €1 waard, maar nu bevindt de waarde zich in de miljoenen euro's. Het onfortuinlijke element? Hij kan zich het wachtwoord niet herinneren om zijn digitale kluis te openen waar zijn Bitcoin fortuin in opgeslagen is.

Inlogpogingen met IronKey dichtbij falen

Thomas' Bitcoin fortuin is opgeslagen in een IronKey, een zeer beveiligd opslagapparaat. Dit apparaat geeft gebruikers slechts tien pogingen om in te loggen. Als deze pogingen falen, wordt het apparaat permanent vergrendeld. Thomas heeft al acht pogingen gedaan zonder succes. Elke nieuwe poging brengt hem dichter bij de kans dat hij zijn fortuin voor altijd kwijtraakt.

Thomas is niet de enige die worstelt met vergeten wachtwoorden. Naar schatting is ongeveer 20% van alle bitcoins, ter waarde van ongeveer $140 miljard, verloren gegaan of vastzitten in digitale portemonnees vanwege vergeten wachtwoorden. Terwijl sommige Bitcoin-eigenaren profiteren van de waardestijging, blijven anderen zoals Thomas toekijken terwijl hun potentiële rijkdom onbereikbaar blijft.

Ondanks zijn onfortuinlijke situatie blijft Thomas een supporter van Bitcoin. Hij benadrukt echter dat zijn ervaring de nadelen van een digitale banksysteem aantoont, waar Bitcoin trots op is. De vrijheid die Bitcoin biedt heeft zijn prijs. Niet iedereen is bereid of in staat om die prijs te betalen, met name als het gaat om het veilig bewaren van complexe wachtwoorden.

Toekomstige hoop op het kraken van het wachtwoord

Voorlopig heeft Thomas besloten om zijn IronKey veilig op te bergen en af te wachten. Hoewel hij de hoop heeft opgegeven om het wachtwoord op dit moment te achterhalen, hoopt hij dat toekomstige technologieën en methoden hem in staat stellen om zijn Bitcoin fortuin te herstellen. Deze situatie onderstreept nogmaals het belang van het veilig bewaren van de wachtwoorden van je crypto wallet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.