Vals nieuws stuwt Bitcoin: een duur vuurwerk

PPieter 16 oktober 2023 16:57

Een valse melding over de goedkeuring van de eerste Bitcoin spot ETF zorgde voor een kortstondige euforie in de cryptogemeenschap, gevolgd door aanzienlijke koersvolatiliteit en financiële verliezen.

Vals nieuws zorgt voor koersexplosie

De cryptogemeenschap zat gisteren even op rozen toen een buitenlands crypto-nieuwsplatform de valse mededeling deed dat het eerste Bitcoin spot ETF was goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit nieuws zorgde voor een flinke koersexplosie van de Bitcoin. Een goedkeuring van zo'n ETF zou immers een enorme boost betekenen voor de legitimiteit van Bitcoin, en dat werd dan ook groots gevierd. Helaas bleek het al snel om vals nieuws te gaan.

Het valse nieuws werd als een lopend vuurtje door de cryptogemeenschap verspreid. Dit had een grote impact op de koersen van de meeste cryptocurrencies. Zo steeg de Bitcoin koers in een paar minuten met zo'n 8% tot aan de $30.000. Ook altcoins zoals ADA en XRP voelden de impact van het 'goede nieuws' en zagen hun koersen snel stijgen.

Twijfel en ontkenning volgen snel

Scherpe crypto journalisten waren er snel bij om te onthullen dat er in feite geen betrouwbare bron was die bevestigde dat er een Bitcoin spot ETF van BlackRock was goedgekeurd. De twijfel werd alleen maar groter toen bleek dat BlackRock zelf ontkende dat hun aanvraag door de SEC werd goedgekeurd. Zo werd de blijdschap in de cryptogemeenschap snel omgezet in teleurstelling en onzekerheid.

Financiële fallout en mogelijke rechtszaken

Toen eenmaal duidelijk werd dat het om vals nieuws ging, kelderde de Bitcoin koers net zo hard weer naar beneden. Dit leidde tot grote financiële gevolgen, waaronder de liquidatie van veel handelaren. Het is dan ook te verwachten dat dit incident een staartje gaat krijgen in de vorm van diverse rechtszaken. Alleen al door deze valse tweet ging er zo'n $100 miljoen in rook op.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.