Topoverleg tussen grootmachten over de Noord-Koreaanse crypto diefstallen

PPieter 10 december 2023 07:02

Drie veiligheidsadviseurs uit de VS, Zuid-Korea en Japan komen bijeen om de voortdurende crypto diefstallen door Noord-Koreaanse hackers te bespreken. Deze diefstallen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en worden gebruikt om het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea te financieren.

Topoverleg over Noord-Koreaanse crypto diefstallen

Jake Sullivan, Takeo Akiba en Cho Tae-Yong, respectievelijk de veiligheidsadviseurs uit de VS, Japan en Zuid-Korea, zijn onlangs bijeengekomen om de voortdurende crypto diefstallen door Noord-Koreaanse hackers te bespreken. De discussies richten zich op de financiering van massavernietigingswapens door Noord-Korea met de gestolen cryptocurrency, evenals de rol van Rusland in deze kwestie. Details over de discussie of genomen beslissingen zijn echter niet openbaar gemaakt.

Noord-Korea steelt miljarden in crypto

Uit recent onderzoek blijkt dat Noord-Koreaanse hackers al ongeveer $3 miljard aan cryptocurrency hebben gestolen. De Lazarus Groep, een beruchte hackersgroep verbonden aan de Noord-Koreaanse staat, heeft vorig jaar alleen al $600 miljoen aan crypto gestolen van Axie Infinity (AXS). Bovendien is onlangs onthuld dat de hackers nog eens $240 miljoen hebben gestolen. Als reactie hierop heeft de Amerikaanse regering een groot aantal crypto wallet adressen op een zwarte lijst gezet die vermoedelijk van Noord-Koreaanse hackers zijn.

Om de sporen van de gestolen crypto te verbergen, zouden Noord-Koreaanse hackers gebruik maken van zogenaamde crypto mixers. Dit zijn diensten die cryptocurrency 'hutselen' om ze moeilijker te traceren. Een aantal van deze diensten, waaronder Tornado Cash, een ethereum (ETH) mixer, is inmiddels verboden. De oprichter van Tornado Cash wordt momenteel in Nederland aangeklaagd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.