Toename in Bitcoin Hash Rate ondanks Prijsdaling: Een teken van vertrouwen in het netwerk

TTijmen 19 augustus 2023 13:16

Ondanks een scherpe daling van de Bitcoin-prijs, blijft de hash rate van het netwerk stijgen, wat wijst op het vertrouwen en de betrokkenheid van miners. Een stijgende hash rate duidt op een toename in de veiligheid en robuustheid van het Bitcoin-netwerk.

Plotse prijsdaling van Bitcoin

18 augustus 2023 was een woelige dag voor Bitcoin, waarbij de cryptocurrency binnen 10 minuten een klap van 8% kreeg. Deze verrassende daling bracht de waarde van de munt terug naar een niveau dat sinds 20 juni niet meer gezien was. Zo was Bitcoin rond 21:30 uur UTC $27,677 waard, maar viel deze kort daarop naar $25,409, volgens gegevens van Coinmarketcap. De prijsdaling was zelfs nog sterker op Bitfinex, een toonaangevende cryptobeurs, waar Bitcoin even naar een dieptepunt van $24,715 zakte voordat er een lichte herstel plaatsvond.

Stijgende Hash Rate ondanks prijsdaling

Interessant is dat, ondanks de abrupte prijsdaling, de hash rate van Bitcoin blijft stijgen. Voor wie niet bekend is met de term: de hash rate is een indicator van de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk. Een stijgende hash rate betekent dat er meer miners actief zijn, wat bijdraagt aan de veiligheid en robuustheid van het netwerk. Ongeacht de prijsschommelingen blijft het vertrouwen en de betrokkenheid van miners in het netwerk bestaan.

Ondanks de recente daling, heeft Bitcoin in 2023 een flinke rally meegemaakt. In het begin van het jaar, toen de munt rond de $16,550 schommelde, heeft de cryptocurrency een stijging van 60% laten zien. Dit benadrukt het inherente volatiele karakter van de cryptomarkt. Dit wil zeggen dat, ondanks tijdelijke dipjes, op lange termijn de waarde van Bitcoin blijft groeien.

Verder toont de meest recente data aan dat de marktkapitalisatie van Bitcoin momenteel $504,9 miljard is, met een prijs van $25.945 per Bitcoin. Uit de data blijkt ook dat er momenteel 19.461.505,57 BTC in omloop zijn. Dit betekent dat bijna 93% van het totale aanbod van Bitcoin al in omloop is gebracht. Dit geeft aan dat er slechts een beperkt aantal Bitcoin beschikbaar is voor nieuwe kopers, wat kan bijdragen aan een eventuele prijsstijging in de toekomst.

De relatie tussen prijs en hash rate

Eén van de meest intrigerende aspecten van de cryptowereld is de dynamische relatie tussen prijs en hash rate in de wereld van Bitcoin. Terwijl de prijs een weerspiegeling kan zijn van het marktsentiment, externe invloeden en macro-economische factoren, geeft de hash rate een dieper inzicht in de gezondheid en veiligheid van het netwerk. Dit paradoxaal contrast tussen prijs en hash rate is slechts één van de vele nuances die de cryptowereld zo boeiend maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.