Strijd om het eerste goedgekeurde Bitcoin ETF is losgebarsten

PPieter 24 juli 2023 08:37

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanvragen voor het eerste Bitcoin spot ETF van zes bedrijven, waaronder BlackRock, geaccepteerd. De race is nu officieel begonnen om het eerste goedgekeurde Bitcoin ETF te worden.

Strijd om eerste Bitcoin ETF begint

De SEC heeft officieel de strijd ontketend om het eerste goedgekeurde spot Bitcoin ETF. Zes bedrijven, waaronder financieel gigant BlackRock, hebben hun aanvragen al ingediend en worden momenteel beoordeeld door de toezichthouder. Dit nieuws heeft de interesse in de crypto-markt flink doen stijgen, aangezien het goedkeuren van een spot Bitcoin ETF gezien wordt als een belangrijke stap voorwaarts voor de legitimiteit en acceptatie van Bitcoin.

De Bitcoin ETF-aanvragen van Bitwise en BlackRock zijn slechts twee van de zes die tot nu toe zijn geaccepteerd door de SEC. Andere bedrijven die een gooi doen naar de eerste spot Bitcoin ETF zijn Fidelity met hun Wise Origin Bitcoin Trust, WisdomTree met hun Bitcoin Trust, VanEck met hun Bitcoin Strategy ETF, en Invesco met hun Galaxy Bitcoin ETF. Het is nu wachten op de reacties van het publiek en de definitieve beslissing van de SEC om te zien welk fonds als eerste de felbegeerde goedkeuring krijgt.

Om de transparantie te waarborgen en de besluitvorming te onderbouwen, heeft de SEC het publiek uitgenodigd om commentaar te geven op de ingediende Bitcoin ETF-voorstellen. Belanghebbenden hebben 21 dagen de tijd om hun mening te geven over de mogelijke impact op de markt en andere relevante aspecten. Na deze periode zal de SEC de opmerkingen beoordelen en mogelijk aanvullende informatie opvragen bij de aanvragers voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

Uitdagingen voor spot Bitcoin ETF-goedkeuring

Ondanks de introductie van Bitcoin-futures ETF's in 2021, heeft de SEC in het verleden meerdere aanvragen voor spot Bitcoin ETF's afgewezen. De hoofdreden voor de afwijzingen was dat deze fondsen niet voldeden aan de strikte normen van de SEC voor fraudebestrijding en beleggersbescherming. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee de huidige aanvragers worden geconfronteerd in hun streven om de eerste goedgekeurde spot Bitcoin ETF te worden.

BlackRock's betrokkenheid verhoogt de hoop

Ondanks de strenge regelgevende omgeving voor cryptomunten, heeft de betrokkenheid van BlackRock bij de aanvraag van een spot Bitcoin ETF de hoop verhoogd dat de SEC deze categorie van ETF's zal goedkeuren. BlackRock, een gerespecteerd en toonaangevend bedrijf in de financiële sector, heeft zijn aanvraag opnieuw ingediend met een surveillance-sharing overeenkomst met Coinbase Global, een van de grootste crypto-beurzen ter wereld. Dit kan mogelijk de kansen op goedkeuring vergroten.

Bitcoin blijft in waarde stijgen

Terwijl deze potentiële goedkeuringen van Bitcoin ETF's in de lucht hangen, blijft de waarde van Bitcoin stijgen. BTC-USD, de grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, heeft dit jaar al een indrukwekkende stijging van meer dan 83% laten zien. Dit toont de groeiende acceptatie en interesse in Bitcoin, en verhoogt de inzet voor de bedrijven die strijden om de eerste goedgekeurde Bitcoin ETF.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.