Solana maakt een comeback: Geen uitval sinds februari

PPieter 22 juli 2023 11:16

Solana, de snelgroeiende blockchain, lijkt zijn storingsproblemen eindelijk te hebben overwonnen. Na een reeks van uitvallen in 2022, heeft het netwerk sinds februari 2023 geen enkele uitval meer ervaren.

Snelle groei gepaard met frequent uitvallen

De afgelopen jaren heeft Solana een enorme groei doorgemaakt, maar deze groei ging niet zonder horten of stoten. Vooral in 2022 viel het netwerk vaker uit, wat leidde tot de creatie van de meme 'Solana is down' door de crypto-community. Echter, sinds februari 2023 lijkt er een positieve verandering plaats te vinden voor de blockchain.

In 2022 kampte Solana met verschillende grote storingen, die vaak minimaal enkele uren duurden. Hierdoor lag het netwerk deels of zelfs helemaal plat. Solana Foundation-CEO en mede-oprichter Anayolo Yakovenko uitte zijn frustratie over de persistentie van het netwerkprobleem.

Onbedoelde 'fork' veroorzaakte netwerkstoring

De zaken namen een onverwachte wending in februari 2023, toen de blockchain vastliep door het onbedoeld ontstaan van een fork in het mainnet. Om verdere problemen te voorkomen, schakelden validators over naar een soort veilige modus totdat de problemen waren opgelost. Dit incident benadrukte de noodzaak van verbeterde netwerkstabiliteit.

Geen garantie voor toekomstige stabiliteit

Ondanks het feit dat er sinds februari 2023 geen enkele uitval meer is geweest, waarschuwt de Solana Foundation dat de huidige prestaties geen garantie bieden voor een toekomst zonder haperingen. Directeur Dan Albert geeft aan dat deze problemen deel uitmaken van de uitdagingen die gepaard gaan met de groei van een schaalbaar netwerk.

In het prestatierapport van juli heeft de Solana Foundation aangegeven een manier te hebben gevonden om het netwerk aanzienlijk goedkoper te maken via 'state compression'. Hiermee zou het minten van 100 miljoen NFT's slechts 50 SOL (momenteel 1138 euro) kosten, wat een aanzienlijke kostenbesparing betekent voor de gebruikers van het netwerk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.