SEC beschouwt alleen Bitcoin niet als effecten: een nieuwe kijk op de crypto regelgeving

PPieter 31 juli 2023 13:12

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptobeurzen Coinbase en Binance onder druk gezet om alle cryptomunten, met uitzondering van Bitcoin, als effecten te classificeren. Dit heeft verregaande gevolgen voor de regulering van cryptocurrency.

SEC beschouwt meeste cryptomunten als effecten

De juridische strijd tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en grote cryptobeurzen zoals Coinbase en Binance heeft een nieuwe wending gekregen. De SEC heeft namelijk aan deze beurzen laten weten dat naar hun mening alle cryptomunten, met uitzondering van Bitcoin, als effecten beschouwd kunnen worden. Dit betekent dat deze munten onderworpen zouden zijn aan dezelfde regulering als traditionele effecten.

Classificatie van cryptomunten blijft een discussiepunt

De discussie over de classificatie van cryptomunten als effecten kwam op gang nadat de SEC Ripple had aangeklaagd wegens het verkopen van zijn XRP-tokens als effecten. De handel in effecten vereist specifieke vergunningen, en zonder deze kunnen er juridische consequenties zijn. Daarom was het een belangrijk moment toen de SEC stelde dat een groot aantal altcoins als effecten beschouwd kunnen worden.

In een interview met de Financial Times heeft Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, onthuld dat de SEC hen verzocht had om alle altcoins van hun platform te verwijderen. Dit verzoek kwam voorafgaand aan de aanklacht tegen de beurs. Het blijkt dus dat de SEC de interpretatie van de effectenwetgeving sterk heeft uitgebreid, met grote implicaties voor de cryptowereld.

Coinbase beschuldigd van onwettige handel in effecten

De SEC heeft in de uiteindelijke aanklacht gesteld dat Coinbase handel in twaalf 'effecten' faciliteert zonder de benodigde vergunningen. Dit toont aan dat de SEC bereid is om strenge maatregelen te nemen tegen cryptobeurzen die niet voldoen aan de bestaande effectenwetgeving. Het roept ook vragen op over de toekomstige regulering van de sector.

In reactie op de aanklacht heeft Coinbase een motie ingediend om de rechtszaak af te wijzen. Zij beargumenteren dat de SEC de effectenwetten op een manier interpreteert die sterk afwijkt van de bestaande wettelijke kaders. Deze situatie belicht de complexe relatie tussen cryptobeurzen en regulatoren, en het blijvende debat over de juridische status van cryptomunten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.