Rusland begint met het testen van de digitale roebel

TTijmen 14 augustus 2023 13:32

Ondanks de worstelende roebel werkt Rusland aan een digitale versie van de eigen munteenheid. De test van de digitale roebel gaat morgen van start, met plannen voor volledige implementatie in 2025.

Praktijktest digitale roebel

Het is een grote stap voor Rusland om hun eigen cryptomunt in de praktijk te testen. Deze test loopt in dertig winkels, verspreid over elf verschillende steden. Enkele honderden Russen nemen deel aan dit project en krijgen de kans om te betalen met de nieuwe digitale munt. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de pogingen om digitale valuta te introduceren en te normaliseren.

In eerdere testfases waren alleen banken betrokken, burgers en winkels waren uitgesloten. Dit maakt de huidige testfase uniek en cruciaal, aangezien de betrokkenheid van burgers en winkels een realistischer beeld geeft van hoe de digitale roebel zal functioneren in een dagelijkse context. De resultaten van deze tests zullen bepalend zijn voor de volgende stappen.

Snelle invoering voorzien

Het ambitieuze plan van Rusland om de digitale roebel binnen twee jaar te introduceren toont hun toewijding aan dit project aan. De Russische centrale bank, die de munt heeft ontwikkeld, is optimistisch over de voortgang van de tests en de uiteindelijke implementatie van de munt.

Modernisering en omzeilen van sancties

Het introduceren van de digitale roebel heeft twee belangrijke doelen voor Rusland. Ten eerste wil het land hiermee zijn financieel stelsel moderniseren, in navolging van andere landen die momenteel werken aan hun eigen digitale valuta. Ten tweede hoopt Rusland met de cryptoroebel de westerse sancties te omzeilen. Deze zijn opgelegd na de aanval op Oekraïne, waardoor de toegang tot internationaal betalingsverkeer is beperkt.

De waarde van de roebel worstelt momenteel, met een waarde die maandag tot minder dan 1 dollarcent dook. Het vergt meer dan honderd roebels om 1 dollar te kopen. Deze situatie, de laagste koers in meer dan een jaar, onderstreept de urgentie voor Rusland om alternatieve betalingsopties te verkennen en te implementeren, zoals de digitale roebel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.