Recessie aan de horizon: wat zijn de implicaties voor Bitcoin?

PPieter 5 september 2023 19:47

Met groeiende speculaties over een mogelijke recessie, rijst de vraag wat dit zou kunnen betekenen voor Bitcoin. De Amerikaanse centrale bank heeft mogelijk invloed op deze situatie met agressieve renteverhogingen, en zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of Japan voeren strenge beleidslijnen.

De potentiële impact van renteverhogingen

Het nieuwsmedia hebben ons de afgelopen maanden overspoeld met berichten over een mogelijke recessie als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Het beleid van de afgelopen tien jaar, met een rente die bijna nul procent was, leidde tot een enorme asset-bubbel, ook wel bekend als de 'everything bubble'. Met huidige rentes van 5 procent, plus de ~95 miljard dollar per maand aan assets die de Amerikaanse centrale bank van zijn balans laat verdwijnen, lijkt het onwaarschijnlijk dat we dit zonder financiële kleerscheuren zullen overleven.

De veel voorspelde recessie heeft tot nu toe niet plaatsgevonden, voornamelijk als gevolg van drie factoren. Ten eerste heeft de vertraagde impact van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank de economie nog niet beïnvloed. Ten tweede is de spaarpot van de Amerikaanse consument na de COVID-19 pandemie nog behoorlijk gevuld. Ten derde zijn bedrijven terughoudend geweest met het ontslaan van medewerkers, uit angst dat het moeilijk zou zijn om deze later weer terug te krijgen. Maar verwacht wordt dat deze situatie in oktober zal veranderen. De werkloosheid is ook plotseling toegenomen, wat wijst op een naderende recessie.

De invloed van recessies op risico-assets

Recessies betekenen doorgaans slecht nieuws voor risico-assets, en Bitcoin is hierop geen uitzondering. Hoewel Bitcoin in zijn bestaan nog geen echte recessie heeft meegemaakt, is de verwachting dat de Bitcoin koers op dezelfde manier zal reageren als de S&P 500 in het geval van een recessie. Dit wordt weerspiegeld in de recente prestaties van Bitcoin, die de verhoogde kans op een recessie lijken te weerspiegelen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat recessies niet het einde van de wereld betekenen. De markt heeft in het verleden altijd weten te herstellen, zoals blijkt uit de S&P 500.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.