Reactie van Bitcoin op de Amerikaanse inflatiecijfers: een analyse

TTijmen 10 augustus 2023 17:22

Een recente vertraging in de Amerikaanse inflatie, na een hoge piek in 2022, lijkt invloed te hebben gehad op de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies. De reactie van de markt is echter onzeker, met zowel stijgingen als correcties na het nieuws.

Amerikaanse inflatie koelt af

Na een periode van schrikbarend hoge inflatie in 2022, lijkt de Amerikaanse economie eindelijk weer wat ademruimte te krijgen. De renteverhogingen door de centrale bank lijken effect te hebben, met de inflatiegroei die volgens de nieuwste gegevens stagneert. Echter, het beeld blijft enigszins onzeker.

De recente gegevens laten zien dat de verwachte toename van de inflatie tot 3,3% niet heeft plaatsgevonden. De CPI voor juli kwam uit op 3,2%, een lichte stijging ten opzichte van de 3,0% in juni. Het feit dat de inflatie niet zo sterk is gestegen als verwacht, is een teken dat de inflatie wellicht langzaam aan het afkoelen is.

Kerninflatie toont tekenen van afkoeling

De kerninflatie, een meting die de invloed van voedsel- en energieprijzen op de inflatie uitsluit, laat ook tekenen van afkoeling zien. In plaats van de verwachte 4,8%, is de kerninflatie voor juli uitgekomen op 4,7%. Dit suggereert dat de lichte stijging van de CPI voornamelijk veroorzaakt is door tijdelijke factoren zoals hogere voedsel- en energieprijzen.

Wisselende reactie Bitcoin op inflatienieuws

De bekendmaking van de nieuwste inflatiecijfers had een merkbaar effect op de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Direct na het nieuws was er een algemene prijsstijging in de markt, waarschijnlijk door de verwachting dat lagere inflatie kan leiden tot een einde aan renteverhogingen door centrale banken. Dit zou ademruimte kunnen bieden aan risicovolle activa zoals cryptocurrencies. Echter, na deze initiële stijging volgde er een significante marktcorrectie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.