
Ondanks eerdere beloften van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de digitale euro veel privacy zou bieden, lijkt de realiteit anders. De digitale euro zal waarschijnlijk minder anoniem zijn dan contant geld, wat tot onrust leidt bij voorstanders van privacy.
ECB trekt privacybelofte in
Hoewel sommige landen sceptisch zijn over open-source cryptocurrencies, is het een feit dat bijna elke centrale bank overweegt om een digitale versie van hun fiat-valuta uit te geven. De ECB, die eerder beloofde dat de digitale euro veel privacy zou bieden, lijkt die belofte nu te heroverwegen. Dit roept vragen op over hoe anoniem de digitale euro daadwerkelijk zal zijn.
Onzekerheid over privacy in digitale euro
De ECB stelde eerder dat het nieuwe digitale geld de privacy van gebruikers zou waarborgen. Ze hadden het zelfs over 'maximale privacy', waarbij zij zouden streven naar het handhaven van de privacyaspecten die inherent zijn aan contant geld. Toch lieten ze na te verduidelijken wat ze met 'maximale privacy' precies bedoelden, waardoor de exacte invulling van deze belofte in het midden blijft.
Vanuit technisch oogpunt is het mogelijk om een digitale versie van contant geld te creëren. Dit is precies wat privacy-coins zoals monero en zcash doen. Deze cryptomunten versleutelen transacties, waardoor enkel de zender en de ontvanger de details van de transactie kunnen zien. Ondanks dat dit een technisch haalbare weg lijkt, zijn overheden hier niet van gecharmeerd. Het bemoeilijkt namelijk hun mogelijkheden om witwassen op te sporen en criminelen te vangen.
Digitale euro laat sporen na
ECB-directrice Christine Lagarde heeft opgemerkt dat de digitale euro op een blockchain zal staan en dus een voetafdruk achterlaat. Dit suggereert dat de munt niet zo anoniem zal zijn als de eerder genoemde privacy-coins. Dit wijst erop dat de ECB de anonimiteit van de digitale euro wil beperken om regulering en controle mogelijk te maken.
De digitale euro zal een Central Bank Digital Currency (CBDC) zijn, een digitaal betaalmiddel uitgegeven door de centrale bank. Dit is geen nieuw concept: enkele andere landen, waaronder China, de Bahama’s en Nigeria, hebben al een soortgelijke digitale munteenheid. Het laat zien dat digitale valuta's in de wereld van de centrale banken steeds meer geaccepteerd worden.