Pleidooiovereenkomst na gigantische Bitcoin hack

PPieter 23 juli 2023 20:36

Het getrouwde koppel verantwoordelijk voor de gigantische Bitfinex hack in 2016, waarbij 120.000 Bitcoin werden gestolen, heeft schuldig gepleit in 2022. Dit kan resulteren in een verminderde celstraf.

Historische Bitcoin hack

In augustus 2016 vond een van de grootste hacks in de geschiedenis van cryptocurrency plaats. De hackers, Heather 'Razzlekhan' Morgan en Ilya Lichtenstein, wisten er toen vandoor te gaan met 120 duizend bitcoins van de Bitfinex exchange. Destijds was dit een bedrag van 72 miljoen dollar, maar tegenwoordig zou die hoeveelheid overeenkomen met een indrukwekkende 3,6 miljard dollar.

Na de diefstal leefden Morgan en Lichtenstein bijna vijf jaar in luxe dankzij de in waarde stijgende Bitcoin. Hun plezier was echter van korte duur, toen de Verenigde Staten hun miljarden aan Bitcoin in beslag namen. Met een waarde van 3,6 miljard dollar was dit de grootste inbeslagname ooit. Morgan werd kort na deze aanklacht op borgtocht vrijgelaten vanwege gezondheidsproblemen en onvoldoende bewijs.

Hard bewijs tegen Lichtenstein

Lichtenstein, oorspronkelijk een Rus met twee paspoorten, moest in tegenstelling tot zijn vrouw in voorarrest blijven. Het bewijs tegen hem was sterk. Zo verdenkt de VS het koppel ervan witwaspraktijken voor de Bitcoin opgezet te hebben tijdens een 'vakantie' naar Oekraïne in 2019.

Schuldig pleiten voor lichtere straf

Hoewel het niet zeker is of Morgan en Lichtenstein daadwerkelijk de hackers zijn, beschikten ze wel over het complete gestolen bedrag. Van de 120 duizend Bitcoin hadden ze er al ruwweg 25 duizend weggesluisd. Het 'Bonnie & Clyde' koppel gaat een pleidooiovereenkomst aan en zal schuldig pleiten. Hierdoor ondergaan ze geen proces en krijgen ze in plaats daarvan een lichtere celstraf.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.