Nederlandse Bitcoin-bedrijven halen overwinning binnen tegen DNB: een terugblik op een week vol ontwikkelingen in de crypto-wereld

PPieter 8 oktober 2023 23:01

In een week vol wisselvalligheid in de wereld van cryptocurrency, was er toch een lichtpuntje voor Nederlandse Bitcoin-bedrijven. Ze hebben een grote overwinning behaald in een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Maar er gebeurde nog veel meer, waaronder koersschommelingen en nieuwe maatregelen tegen drugshandel.

Sterke schommelingen in cryptokoersen

Hoewel Bitcoin en andere cryptocurrencies twee weken geleden een sterke stijging noteerden, bleek dat deze week een beetje een illusie te zijn. De sterke stijgingen zijn vrijwel volledig weggevaagd. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder de overwegingen van centrale banken om de rentetarieven te blijven verhogen en de alsmaar groeiende Amerikaanse staatsschuld.

De situatie bij Binance, een van 's werelds grootste cryptobeurzen, ziet er niet rooskleurig uit. Het marktaandeel van de beurs blijft dalen, en inmiddels is het aandeel gedaald tot 34,3%. De krimp lijkt niet te stoppen, en met het vertrek uit Nederland en recentelijk Rusland, zou dit wel eens een langdurige trend kunnen zijn.

Het was een teleurstellende week voor Ethereum. Ondanks de lancering van maar liefst negen nieuwe beursfondsen, bleek de vraag opvallend laag. De Ethereum koers viel terug met ongeveer 6,5%. Het toont aan dat zelfs met nieuwe producten en diensten, succes in de cryptomarkt geen garantie is.

VS zet crypto-sancties in tegen drugshandel

In een poging de dodelijke drug fentanyl, die op grote schaal wordt geproduceerd in China, te bestrijden heeft de Amerikaanse overheid sancties opgelegd aan 16 geïdentificeerde crypto-wallets. Dit toont aan hoe overheden toenemend inzetten op regulering van crypto-activiteiten om criminele activiteiten te bestrijden.

Overwinning voor Nederlandse Bitcoin-bedrijven

In een positieve wending voor Nederlandse bitcoin-bedrijven hebben ze een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank gewonnen. De bedrijven hadden bezwaar gemaakt tegen de hoge kosten die de bank in rekening bracht voor de regulatie van de sector. Het is een belangrijke overwinning, en kan impliceren dat DNB de bedrijven moet terugbetalen, wat mogelijk een flinke kostenpost kan zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.