Miljarden wisselen van hand tussen crypto stablecoins USDT en USDC

PPieter 17 november 2023 17:33

In 2023 zien we een merkwaardige verschuiving van miljarden dollars tussen de twee crypto stablecoins USDT en USDC. Terwijl de marktwaarde van USDT aanzienlijk is gestegen, heeft USDC juist te maken gehad met een flinke daling.

Opmerkelijke verschuiving tussen USDT en USDC

Het jaar 2023 was zonder twijfel een ongewoon jaar voor cryptocurrencies. Verschillende coins zagen aanzienlijke stijgingen, maar tegenover die positieve trend stonden anderen die juist daalden. Opvallend was de ontwikkeling van de stablecoins USDT en USDC. Terwijl de marktwaarde van USDT flink is toegenomen, heeft USDC een aanzienlijke daling ondergaan. Zo'n sterke verschuiving tussen deze twee belangrijke stablecoins is opmerkelijk en roept veel vragen op.

Uiteenlopende trends bij USDT en USDC

De verschillen in waardeontwikkeling tussen USDT en USDC zijn behoorlijk uiteenlopend. USDT zag zijn marktwaarde groeien van 66 miljard dollar naar 87,4 miljard dollar - een toename van ruim 32%. Aan de andere kant is de marktwaarde van USDC in 11 maanden tijd gekelderd van 44 miljard dollar naar 24 miljard dollar. Dit betekent een aanzienlijk waardeverlies van zo'n 45%. Dergelijke uiteenlopende trends in de wereld van stablecoins zijn zeer ongebruikelijk.

Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de problemen van USDC is het faillissement van de Amerikaanse Silicon Valley Bank in het begin van dit jaar. Een deel van het onderpand van de USDC-token lag bij deze bank, en toen de bank failliet ging, daalde de waarde van USDC tijdelijk met 12%. Ondanks dat deze daling tijdelijk was, zette de dalende trend door gedurende het resterende deel van het jaar.

USDT profiteert van optimisme en inflatie

Aan de andere kant heeft USDT kunnen profiteren van een optimistische sfeer rondom de mogelijke goedkeuring van bitcoin spot-ETF's. Deze potentiële ontwikkeling heeft bijgedragen aan een groeiende marktwaarde van de coin. Bovendien functioneert USDT in veel landen als een 'de-facto digitale dollar', met name in opkomende markten die kampen met hoge inflatiecijfers. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de sterke positie van USDT gedurende het afgelopen jaar.

Het is belangrijk om op te merken dat USDC niet de enige coin is die in 2023 te maken heeft gehad met substantiële waardedalingen. Zo heeft Binance USD (BUSD) ook een moeilijk jaar achter de rug. Deze coin kromp van bijna 17 miljard dollar op 1 januari naar slechts 1,8 miljard dollar aan het einde van het jaar. Deze daling kan worden toegeschreven aan de sterke krimp van het Binance-handelsplatform en aan strenge reguleringen door beleidsmakers.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.