MicroStrategy juicht: Nieuwe boekhoudregels voor Bitcoin-bezit

PPieter 9 september 2023 19:47

Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy, dat bekend staat om zijn grootschalige Bitcoin (BTC) investeringen, juicht om een nieuwe regelgeving. Deze nieuwe boekhoudstandaard zal de manier waarop bedrijven hun crypto-bezit rapporteren, aanzienlijk veranderen.

MicroStrategy en de uitdagingen van Bitcoin-boekhouding

MicroStrategy zorgde in augustus 2020 voor opschudding in de wereld van Bitcoin door als eerste beursgenoteerde bedrijf BTC op de balans te zetten. In lijn met boekhoudkundige regels, moet het bedrijf al zijn activa - inclusief Bitcoin - in zijn financiële verslagen opnemen. De volatiliteit van Bitcoin kan dit echter complex maken. Gelukkig komt er met de nieuwe regelgeving een oplossing voor dit probleem.

Nieuwe boekhoudregels bevorderen crypto-rapportage

Het verbeteren van boekhoudkundige en financiële verslaggevingsnormen is de taak van de Financial Accounting Standards Board (FASB), een onafhankelijke non-profitorganisatie in de Verenigde Staten. Recent heeft FASB tijdens een vergadering nieuwe regels goedgekeurd die het bedrijven mogelijk maken om gebruik te maken van 'fair-value accounting' voor het rapporteren van hun crypto-bezit. Dit systeem waardeert activa op basis van de huidige marktprijs, waardoor bedrijven winsten en verliezen direct kunnen rapporteren.

MicroStrategy moest in het verleden 'impairment losses' rapporteren in de financiële verslagen als de marktwaarde van Bitcoin tijdens een bepaalde periode onder de kostprijs was gedaald. Met de nieuwe regelgeving kunnen bedrijven waardeherstel na prijsdalingen herkennen. Dit is een significante verbetering ten opzichte van de oude regels. Sinds de eerste Bitcoin-aankoop in augustus 2020 heeft MicroStrategy al $2,23 miljard aan cumulatieve impairment losses gerapporteerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.