Meerderheid van Bitcoin in handen van Lange Termijn Houders

PPieter 24 juli 2023 12:47

Lange termijn houders van bitcoin, die hun munten minimaal 155 dagen in bezit houden, controleren tenminste 75% van alle beschikbare bitcoin. Deze informatie is naar voren gekomen uit een recente analyse van het on-chain analysebedrijf Glassnode.

HODLers hebben meerderheid van Bitcoin

Uit de data van Glassnode blijkt dat de zogenaamde lange termijn houders van bitcoin, ook wel bekend als 'HODLers', momenteel minimaal 75% van alle beschikbare bitcoin in handen hebben. Dit zijn houders die hun bitcoin minstens 155 dagen vasthouden en weinig tot geen geschiedenis van verkopen hebben. Dit suggereert dat het vasthouden van bitcoin, oftewel 'HODLing', de voorkeursdynamiek is onder volwassen investeerders in de markt.

De afgelopen maand was er een grote toename van de bitcoin-balansen in de wallets van de lange termijn houders. Er werd een stijging van 62.882 bitcoin geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer 1,83 miljoen dollar. Dit heeft geleid tot een nieuw record van 14,52 miljoen bitcoin in de wallets van deze houders. In feite is dit een overschrijding van de vorige piek van 14,48 miljoen bitcoin die op 21 mei 2023 werd geregistreerd.

Met de enorme hoeveelheid bitcoin die deze groep houders in handen heeft, maken zij het overgrote deel uit van alle bitcoin die momenteel in omloop zijn. Hoewel dit op korte termijn weinig effect kan hebben op de koers van de munt, kan dit wel een sterke basis vormen voor een eventuele volgende bullrun. Het feit dat deze houders zo'n groot deel van de beschikbare bitcoin in handen hebben, toont een sterk vertrouwen in de toekomstige waarde van de munt.

Lange termijn houders weerstaan paniekverkopen

De data van Glassnode toont ook aan dat er een groeiende groep investeerders is binnen de bitcoin gemeenschap die hun munten voor de lange termijn aankopen. Deze groep kiest ervoor om hun munten vast te houden, zelfs tijdens agressieve prijsstijgingen of crashes, zoals de crash van november 2022 en de implosie van FTX. Dit gedrag toont een sterke overtuiging in de langetermijnwaarde van bitcoin en een weerstand tegen paniekverkopen.

Beperkte voorraad bitcoin in zicht

Volgens de huidige schattingen zullen er vanaf het huidige aantal van 19,4 miljoen bitcoin nog ongeveer 1,5 tot 1,6 miljoen bij komen. Daarna is het plafond van 21 miljoen bitcoin bereikt en is het 'einde van de pret'. Dat betekent dat het vanaf dat moment veel moeilijker zal worden om aan nieuwe bitcoin te komen. Dit is een belangrijk gegeven voor zowel huidige als toekomstige investeerders om rekening mee te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.