Kan de gecentraliseerde aard van het Bitcoin Lightning Network een probleem zijn?

PPieter 4 augustus 2023 13:17

Het Lightning Network, bedoeld om de beperkingen van het Bitcoin-netwerk te overbruggen, blijkt sterk afhankelijk te zijn van gecentraliseerde cloudservices. Dit roept vragen op over de potentiële centralisatie van deze schaaloplossing.

Beperkingen van het Bitcoin-netwerk

Ondanks zijn populariteit en groei is het Bitcoin (BTC) netwerk nog steeds niet ideaal voor het uitvoeren van kleine transacties. Dit komt voornamelijk door de beperkte capaciteit van het netwerk, waarbij slechts één keer per tien minuten een nieuw blok transacties aan de blockchain wordt toegevoegd. In tijden van grote vraag kunnen de kosten van deze transacties flink oplopen.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network werd ontwikkeld als een layer-2 schaaloplossing om deze beperkingen te overkomen. Door gebruik te maken van off-chain transacties via betalingskanalen, maakt het Lightning Network supersnelle en goedkope transacties mogelijk. Kleine transacties kunnen worden uitgevoerd zonder de blockchain te hoeven gebruiken, waarbij alleen het openen en sluiten van het betalingskanaal op de Bitcoin blockchain wordt geverifieerd.

Gecentraliseerde hosting van Lightning Network nodes

Volgens gegevens van MemPool Space wordt bijna de helft van alle nodes van het Bitcoin Lightning Network echter gehost door de gecentraliseerde cloudserviceproviders Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud. Dit betekent dat dit oplossingsnetwerk aanzienlijk afhankelijk is van gecentraliseerde services, die weliswaar een hoge uptime en betrouwbaarheid kunnen bieden, maar ten koste gaan van decentralisatie.

In een poging om de hostingmogelijkheden voor Lightning Network nodes te verbeteren, heeft Google Cloud onlangs een partnerschap aangekondigd met Voltage, een infrastructuurprovider gespecialiseerd in het Lightning Network. Dit partnerschap zal naar verwachting de mogelijkheden van Voltage uitbreiden en klanten in staat stellen gemakkelijker Lightning nodes te creëren, gebruikmakend van de gecombineerde mogelijkheden van Voltage en Google Cloud.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.