Kan Bitcoin profiteren van de financiële problemen van de Amerikaanse overheid?

PPieter 29 september 2023 10:57

In het licht van de enorme schuldenlast van de Amerikaanse overheid, kijken analisten naar Bitcoin als een mogelijke veilige haven. Terwijl de overheid maatregelen neemt om de crisis te beteugelen, kan de cryptocurrency opnieuw rijzen, zoals het deed tijdens de recente bankencrisis.

Bitcoin stijgt, terwijl banken worstelen

Begin dit jaar zagen we dat verschillende grote banken worstelden met financiële problemen. Hun assets waren niet langer voldoende om de waarde van de deposito's van hun klanten te dekken. Maar in tegenstelling tot de bankensector, die worstelde, schoot Bitcoin omhoog. Analisten geloven dat dit zich kan herhalen, vooral met de huidige financiële problemen van de Amerikaanse overheid.

Bitcoin: een veilige haven tijdens crisis

Tijdens de bankencrisis groeide de populariteit van Bitcoin enorm. Circle, de uitgever van de USDC-stablecoin, had een deel van de zekerheid van USDC opgeslagen bij Silicon Valley Bank (SVB). Toen SVB echter failliet ging, verloor USDC ongeveer 12% van zijn waarde. Ondanks deze tegenslag, bleef Bitcoin stijgen, met een stijging van 40% als gevolg. Volgens experts, zoals Stephane Ouellette, medeoprichter en CEO van crypto-infrastructuurbedrijf FRNT Financial, kan dit scenario zich mogelijk opnieuw voordoen.

Amerikaanse overheidsschuld kan Bitcoin boost geven

Er is grote bezorgdheid over de enorme schuld van de Amerikaanse overheid. Door hoge rentetarieven groeit deze schuld nog sneller. Met een waarde die vele malen groter is dan de totale waarde van de crypto-markt, neemt de overheid drastische maatregelen. Hierdoor missen bedrijven die door de overheid worden betaald, volgens Bloomberg, vanaf 1 oktober tot wel 1,9 miljard dollar per dag aan inkomsten. Dit kan leiden tot een herhaling van de Bitcoin stijging zoals we zagen in maart, aldus James Butterfill, crypto-hoofdanalist bij CoinShares.

Ondanks de gemeenschappelijke overtuiging dat de Amerikaanse overheidsschuld Bitcoin ten goede kan komen, zijn er ook tegenstanders. Nouelle Acheson, auteur van 'Crypto Is Macro Now', meent bijvoorbeeld dat het de vooruitgang van de crypto-regulatie in de VS alleen maar verder zal vertragen. Hoe de staatsschuld de Bitcoin koers uiteindelijk zal beïnvloeden, zal de komende maanden blijken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.