Is disinflatie de start van een Bitcoin bullmarkt?

PPieter 11 augustus 2023 18:22

Door een dalende trend in wereldwijde inflatie, vragen velen zich af of de centrale banken hun renteverhogingen zullen staken en of dit een positieve invloed op de Bitcoin koers zal hebben. De situatie wordt in dit artikel onder de loep genomen.

Disinflatie: een interessante trend

De huidige economische data geeft aan dat de trend van disinflatie, de vermindering van inflatie, zich voortzet. De kerninflatie in de Verenigde Staten toont tekenen van een lichte daling, en ook in China zien we tekenen van disinflatie. Deze ontwikkelingen stellen de vraag of de inflatie voldoende is afgenomen, zodat de centrale banken kunnen stoppen met hun campagnes van renteverhogingen. En zou dit dan ook een positieve impact kunnen hebben op de koers van Bitcoin?

Hoewel de inflatie wereldwijd een dalende trend laat zien, blijven centrale banken de rente verhogen. Dit gebeurde ook afgelopen maand toen de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente verhoogde met 0,25 procent naar het bereik van 5,25 tot 5,50 procent. Hiermee bracht de Federal Reserve de Amerikaanse rente op het hoogste niveau in 22 jaar tijd. Na de COVID-19 pandemie dachten banken dat de inflatie een tijdelijk fenomeen zou zijn, maar deze bleek minder tijdelijk dan gedacht. Daarom zijn centrale banken nu extra voorzichtig en ze willen niet zomaar de overwinning op inflatie claimen.

Impact rentebeleid op Bitcoin koers

Het is lastig om exact te bepalen wat de impact is van het rentebeleid van de centrale banken op de Bitcoin koers. In 2022 was er een scherpe daling op te merken na de aankondiging van de renteverhogingen, maar in 2023 was er juist weer een sterk herstel. Momenteel zien we echter dat de Bitcoin koers moeite heeft om boven de 30.000 dollar uit te komen. Het goede nieuws over de mogelijke goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock en de halving die gepland staat voor april 2024 lijkt het bullish momentum niet te hebben kunnen behouden.

Invloed macro-economische omstandigheden

De huidige macro-economische omstandigheden lijken invloed te hebben op het bullish momentum van Bitcoin. Investeerders hebben momenteel de mogelijkheid om een risicovrij rendement van 5 procent te behalen op Amerikaanse staatsobligaties. Dit kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor risicovollere investeringen zoals aandelen en Bitcoin, die in 2023 al sterk zijn gestegen. De kans op een recessie in 2023/2024 speelt hierbij ook een rol. De kans op een bullmarkt voor Bitcoin in de komende maanden lijkt daardoor relatief klein.

De situatie zou echter kunnen veranderen bij de goedkeuring van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF of ander bijzonder positief nieuws. Een andere mogelijke game-changer zou een renteverlaging van de Federal Reserve in 2024 kunnen zijn, om een recessie of verdere disinflatie te voorkomen. In zo'n scenario zouden we weer voorzichtig bullish kunnen worden voor Bitcoin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.