Invloed van de duurste Amerikaanse huizenmarkt ooit op Bitcoin

PPieter 2 december 2023 07:02

De Amerikaanse huizenmarkt is momenteel de duurste ooit. Met reële prijzen die 10% hoger liggen dan tijdens de kredietcrisis in 2008, kan dit invloed hebben op de Bitcoin en andere schaarse goederen. We onderzoeken deze kwestie.

Historische hoogte Amerikaanse huizenprijzen

We bevinden ons momenteel in een unieke situatie waarin de Amerikaanse huizenmarkt de duurste ooit is. Ondanks de kredietcrisis van 2008 zijn de reële huizenprijzen (gecorrigeerd voor inflatie) nu 10% hoger dan destijds. Nog schokkender is de vaststelling dat de huizenprijzen 80% boven het historisch gemiddelde liggen, gemeten over de periode 1890 – 2023.

Dalende vraag naar hypotheken

Ondanks de hoge huizenprijzen zou je normaal gesproken een grote vraag naar hypotheken verwachten. Maar dat is niet het geval. De vraag naar hypotheken in de Verenigde Staten is momenteel op het laagste niveau sinds 1994. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge rentes en de moeilijkheid voor consumenten om krediet te krijgen.

Vlucht naar schaarste en Bitcoin

De groeiende staatsschuld van de Verenigde Staten en de hoge rentes kunnen in de komende jaren leiden tot het bijdrukken van meer dollars. Dit scenario kan een vlucht naar schaarste veroorzaken. Mensen kunnen hun toevlucht zoeken tot vastgoed en ook Bitcoin, goud en zilver zijn mogelijke alternatieven. Deze schaarse goederen kunnen eindstations zijn voor het kapitaal dat momenteel nog in de Amerikaanse dollar zit via staatsobligaties.

Het is opmerkelijk dat Bitcoin een goede prestatie neerzet ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. De huidige koers van de Bitcoin is 38.600 dollar en er is vandaag zelfs een mooie stijging van bijna 2 procent op de borden te zien. Het blijkt dus dat de dure huizenmarkt en de economische situatie in de VS geen negatief effect hebben op de waarde van Bitcoin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.