In race om eerste Ethereum ETF: VanEck en Ark Invest nemen het voortouw

PPieter 7 september 2023 17:02

Er wordt gespeculeerd over de introductie van een Ethereum (ETH) futures Exchange Traded Fund (ETF). VanEck en Ark Invest hebben een aanvraag ingediend om een spot-ETF voor Ethereum te lanceren, terwijl geruchten suggereren dat sommige fondsen voor oktober al goedkeuring zouden kunnen krijgen van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Futures-gebaseerde ETF's vragen groen licht

De afgelopen maand is er een stroomversnelling gekomen in de pogingen om een Ethereum futures Exchange Traded Fund (ETF) op te zetten. Zes verschillende investeringsfondsen hebben een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor een dergelijk beursfonds. Het gerucht gaat dat sommige van deze aanvragen mogelijk voor oktober al groen licht zullen krijgen van de SEC.

VanEck en Ark Invest jagen op spot-ETF

Naast de futures-gebaseerde fondsen wordt er nu ook gezocht naar een Ethereum spot-ETF. Investeringsbedrijven VanEck en Ark Invest hebben aangegeven dat zij een aanvraag hebben ingediend bij de SEC voor een dergelijk beursfonds. Het is echter nog afwachten of deze aanvragen zullen worden goedgekeurd door de financiële waakhond.

De SEC, de effectentoezichthouder van de Verenigde Staten, is momenteel verplicht om de ingediende aanvragen voor een Ethereum-ETF te beoordelen en hierover een beslissing te nemen. Echter, zoals bij alle aanvragen voor een Bitcoin-ETF, heeft de SEC het recht om de uiteindelijke beslissing meerdere malen uit te stellen.

Groeiende vraag naar crypto-beursfondsen

De toezichthouder heeft het steeds drukker met de toename van aanvragen voor crypto-beursfondsen. Vooral de pogingen om een Bitcoin spot-ETF van de grond te krijgen, houden veel crypto-investeerders bezig. Er wordt verwacht dat de goedkeuring van een dergelijk beursfonds een enorme impuls zou kunnen geven aan de adoptie van cryptocurrency.

Ondanks de groeiende vraag en de vele pogingen om een Bitcoin spot-ETF op te zetten, heeft de SEC tot dusver alle aanvragen afgewezen. Er liggen momenteel zeven aanvragen op tafel bij de toezichthouder, waaronder die van de enorme vermogensbeheerder BlackRock. Het blijft echter de vraag of en wanneer deze aanvragen worden goedgekeurd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.