Hoeveel banken staan echt open voor crypto?

PPieter 1 augustus 2023 06:12

De relatie tussen traditionele financiële instellingen en de crypto wereld wordt steeds complexer. CoinGecko heeft onderzocht hoeveel banken daadwerkelijk crypto-vriendelijk zijn. De resultaten zijn verrassend.

Wat zijn 'crypto-vriendelijke' banken?

Onder de term 'crypto-vriendelijke banken' vallen financiële instellingen die het mogelijk maken om rekeningen te koppelen aan gereguleerde crypto exchanges, of die zelf crypto-diensten aanbieden binnen hun platform. Hoewel de crypto wereld vaak wordt gezien als een tegenbeweging tegen het traditionele financiële systeem, is er in werkelijkheid nog steeds een zekere afhankelijkheid van deze instellingen.

Ondersteuning van crypto door grote banken

Volgens een tweet van CoinGecko ondersteunen 20 van de 30 grootste banken ter wereld, op basis van beheerd vermogen, cryptohandel via gereguleerde beurzen. Bovendien zou ongeveer 74 procent van de 50 grootste banken ter wereld de handel in digitale activa ondersteunen door verbinding te maken met gereguleerde beurzen. Opvallend is echter dat geen van deze financiële reuzen zelf crypto-diensten aanbiedt.

ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China en Bank of China, de vier grootste banken ter wereld, zijn niet erg open voor crypto. Samen beheren ze 19,87 biljoen aan activa, wat meer is dan 20 procent van de top 30 banken wereldwijd. Deze houding is te verwachten, aangezien handelen en beleggen in cryptovaluta in China verboden is, terwijl Beijing zijn eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) promoot.

Het onderzoek van CoinGecko vermeldt verschillende Britse banken als crypto-vriendelijk. Echter, sommige van deze banken hebben eerder dit jaar de klanttransacties met cryptobedrijven beperkt, wat het beeld vertroebelt.

Barrières voor adoptie van crypto door banken

Volgens het rapport van CoinGecko wordt de trage adoptie van blockchain en crypto door grote banken toegeschreven aan factoren zoals regelgeving, volatiliteit en de ineenstorting van grote bedrijven in de crypto sector vorig jaar. Een gebrek aan regelgeving kan grote partijen ervan weerhouden om het innovatieve landschap te betreden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.