Hoe spaar je €100.000 in 10 jaar tijd?

PPieter 31 juli 2023 19:42

In een tijd van stijgende inflatie en een uitdagend macro-economisch klimaat, kan het een uitdaging zijn om financiële doelen zoals het sparen van €100.000 in 10 jaar tijd te behalen. Dit artikel biedt inzicht in hoeveel je maandelijks moet sparen en hoe je dit kunt doen, rekening houdend met de risico's van investeren in crypto en de lage rente op spaarrekeningen.

Inflatie bemoeilijkt sparen

Inflatie maakt het voor velen steeds moeilijker om te sparen. Het betekent dat je geld minder waard wordt naarmate de tijd verstrijkt. Dus, zelfs als je maandelijks een bepaald bedrag opzijzet, is het mogelijk dat dit op de lange termijn niet zoveel waard is als je had gehoopt.

Risico's van investeren in crypto

Het investeren van je geld in crypto zoals bitcoin of andere activa kan een manier zijn om je koopkracht te behouden of te vergroten. Echter, hierbij zijn er aanzienlijke risico's betrokken. Je winst is nooit gegarandeerd en je kunt zelfs je hele inleg verliezen. In 2022 verloor de cryptomarkt bijvoorbeeld een groot deel van zijn waarde.

Het traditionele sparen, hoewel het weinig rente oplevert, biedt een veiligere optie voor het opbouwen van een financiële buffer. Met minder risico's verbonden dan bij investeren, kan sparen een goede optie zijn voor mensen met een laag risicoprofiel of voor degenen die willen sparen voor grote uitgaven zoals een auto of een huis.

€833,50 per maand sparen

Het kan een uitdaging zijn, maar als je in staat bent om elke maand €833,50 aan de kant te zetten, kun je in 10 jaar tijd een vermogen van €100.000 opbouwen. Dit vereist wel discipline en mogelijk bezuinigingen op andere gebieden van je uitgaven.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek was het gemiddelde netto-inkomen in 2021 gelijk aan €2.798 per maand. Met vaste lasten van ongeveer €800, houd je nog ongeveer €1.165 over voor levensonderhoud en leuke dingen. Dit laat zien dat het mogelijk is om elke maand een aanzienlijk bedrag opzij te zetten, hoewel het wel enige financiële discipline vereist.

Besparen op dagelijkse uitgaven

Een andere manier om je spaardoel te halen, is door te besparen op kleine, dagelijkse uitgaven. Dit kan betekenen dat je bewuster wordt van waar je je geld aan uitgeeft en onnodige uitgaven schrapt. Met een paar simpele aanpassingen kun je mogelijk al een groot bedrag op maandbasis besparen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.