Hoe de Amerikaanse recessie de Bitcoin-koers kan beïnvloeden

PPieter 19 juli 2023 07:12

De economische recessie in Amerika, als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve, zou een lastige periode voor Bitcoin kunnen aankondigen. In dergelijke tijden verkopen mensen vaak risicovolle assets voor Amerikaanse dollars.

De impact van de rentecampagne

In maart 2022 begon de Federal Reserve met een rentecampagne die de rente verhoogde van 0,25 naar 5,25 procent. Het doel was om de hoge inflatie aan te pakken. Deze agressieve renteverhoging veroorzaakte een omgekeerde rentecurve in oktober 2022, die doorgaans een betrouwbare indicatie van een recessie geeft. De grafiek van de Federal Reserve laat zien dat een omgekeerde rentecurve sinds de jaren 80 steeds een recessie heeft voorspeld.

De huidige indicatoren voor recessie

Het bruto binnenlands inkomen, niet te verwarren met het bruto binnenlands product, toont al aan dat we in een recessie zitten, met een negatieve score in zowel het vierde kwartaal van 2022 als het eerste kwartaal van 2023. In juni 2023 daalde de industriële productie met 0,4 procent. Een daling van de industriële productie leidt bijna altijd tot een recessie, zoals de grafiek van de Federal Reserve aantoont.

Daarnaast is de Redbook Index voor de eerste twee weken van juli ook negatief binnengekomen. Dit betekent dat de retail-verkopen voor de maand juli waarschijnlijk negatief zullen zijn. De laatste twee keer dat de Redbook Index negatief was, gingen we een recessie in. Dit is dus nog een teken dat we waarschijnlijk in een recessie zitten in het derde kwartaal van 2023.

Potentiële impact op Bitcoin

De daling van de industriële productie en de retail-verkopen tonen de vertraagde impact van de renteverhogingen van de Federal Reserve. In een recessie zie je vaak dat mensen risico-assets verkopen voor Amerikaanse dollars. Dit kan een lastige periode voor Bitcoin betekenen, omdat mensen mogelijk hun Bitcoins verkopen om rekeningen te betalen in Amerikaanse dollars.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.