Hoe Bitcoin ETF's de toekomst van crypto-exchanges kunnen beïnvloeden

PPieter 19 december 2023 07:03

De cryptowereld kijkt gespannen naar de mogelijke goedkeuring van een Bitcoin ETF in de VS. De verwachte halvering van Bitcoin en de introductie van ETF's kunnen een grote impact hebben op crypto-exchanges zoals Coinbase. Hier is hoe.

De mogelijke impact van een Bitcoin ETF

De cryptowereld staat op scherp voor de mogelijke goedkeuring van een spot Bitcoin ETF in de VS. Deze ontwikkeling, gecombineerd met de verwachte halvering van Bitcoin in april 2024, zou niet alleen de prijs van Bitcoin kunnen opvoeren, maar ook een aanzienlijke invloed kunnen hebben op crypto-exchanges zoals Coinbase. De goedkeuring van een spot Bitcoin ETF zou een enorme prijsstijging kunnen veroorzaken, maar ook mogelijke negatieve gevolgen voor crypto exchanges.

Sommige experts, zoals Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas en ETF Store president Nate Geraci, wijzen op mogelijke negatieve effecten voor crypto exchanges. Zij benadrukken dat een spot Bitcoin ETF een 'bloedbad' zou kunnen betekenen voor deze platforms, gezien het feit dat handelen in ETF's doorgaans goedkoper is dan handelen op platforms als Coinbase, waar de transactiekosten oplopen tot wel 0,6%.

Verschuiving in investeringsgedrag

De komst van een spot Bitcoin ETF zou niet alleen kunnen leiden tot meer prijsconcurrentie binnen de cryptowereld, maar kan ook een verschuiving veroorzaken in waar investeerders hun geld plaatsen. Traditionele handelsplatformen zouden aantrekkelijker kunnen worden voor investeerders in vergelijking met crypto exchanges, die te maken hebben met hoge transactiekosten en opstartproblemen.

Aanpassing van bedrijfsmodellen crypto exchanges

Coinbase genereerde in 2022 $2.4 miljard aan transactiekosten, wat 77% van hun totale netto-inkomen van $3.1 miljard vertegenwoordigt. Met de mogelijke komst van een spot Bitcoin ETF wordt het steeds noodzakelijker voor deze platforms om hun afhankelijkheid van transactiekosten te verminderen en hun bedrijfsmodellen aan te passen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.