Hoe beïnvloedt de omgekeerde Amerikaanse rentecurve de Bitcoin?

PPieter 21 juli 2023 07:12

De Amerikaanse rentecurve is omgekeerd, een situatie die ontstaat wanneer de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan op langlopende. Dit artikel analyseert wat deze situatie betekent voor de koers van Bitcoin en geeft advies voor beleggers in de cryptomarkt.

Agressieve renteverhogingen leiden tot omgekeerde rentecurve

De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft de afgelopen 15 maanden de Amerikaanse rente verhoogd. Ze deden dit om de inflatie te bestrijden, wat heeft geleid tot een omgekeerde rentecurve - een situatie waarin de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan op langlopende. Deze veranderingen begonnen in oktober 2022 en hebben sindsdien invloed op de financiële markten.

Typisch is de rente op Amerikaanse staatsobligaties die een looptijd van 10 jaar hebben hoger dan de rente op staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar. De reden hiervoor is dat je langer moet wachten op je geld en daardoor meer risico loopt bij langlopende obligaties. Ook mis je mogelijk andere investeringskansen door je geld voor langere tijd vast te zetten.

Omgekeerde rentecurve kan toekomstig beleid voorspellen

Hoewel een omgekeerde rentecurve vaak wordt gezien als een teken van een naderende recessie, is dit niet noodzakelijkerwijs altijd het geval. Het kan ook een indicatie zijn van het toekomstige beleid van de Federal Reserve. De Federal Reserve bepaalt de Fed Funds Rate, de rente waartegen banken op zeer korte termijn kunnen lenen. Dit betekent dat ze de rente op korte termijn kunnen controleren, maar minder invloed hebben op de rente op 2-jarige en 10-jarige staatsobligaties.

Op dit moment is de rente op 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties ongeveer 4,75 procent. Dit betekent dat de markt verwacht dat de Fed Funds Rate de komende twee jaar gemiddeld op dit niveau zal blijven. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties ligt momenteel op 3,85 procent.

Renteomkeer als signaal voor Bitcoin-investeerders

Het feit dat er een omgekeerde rentecurve is, betekent niet dat Bitcoin-investeerders al hun Bitcoins moet verkopen. Het kan echter wel een signaal zijn om een iets defensievere positie in te nemen. In de financiële markten is er uiteindelijk geen absolute zekerheid, dus is het altijd verstandig om alert te blijven op veranderingen en trends.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.