Hoe beïnvloeden macro-economische ontwikkelingen de Bitcoin koers?

TTijmen 28 augustus 2023 07:52

De Bitcoin koers is sterk beïnvloed door macro-economische krachten, met name door de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank. Dit artikel onderzoekt de invloed van deze factoren op de koers van Bitcoin en welke belangrijke economische gegevens deze week in het oog moeten worden gehouden.

Amerikaanse centrale bank bestrijdt inflatie

Sinds maart 2022 is de Amerikaanse centrale bank bezig met een agressieve rentecampagne om de inflatie onder controle te krijgen. Deze maatregelen hebben impact op de Bitcoin koers, die al enige tijd wankelt onder de macro-economische druk. Hoewel er een duidelijke trend van desinflatie zichtbaar is, blijven de hoge prijzen op sommige gebieden aanhouden. Dit artikel beoogt de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen die deze week de Bitcoin koers kunnen beïnvloeden, te bespreken.

Deze week was relatief rustig op het gebied van macro-economie. Aan het begin van de week werden echter de Manufacturing en Services PMIs vrijgegeven. Deze indicatoren zijn als het ware de gezondheidsmeters van de industrie en de dienstensector, vooral die laatste is cruciaal voor moderne westerse economieën. Terwijl de industrie al enige tijd onder de 50 (recessie-indicator) scoort, blijft de dienstensector boven deze belangrijke grens. Echter, ook deze sector begint een significante daling te vertonen, wat wijst op de impact van de renteverhogingen door de centrale banken op de wereldeconomie.

Deze week stond ook in het teken van de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tijdens het Jackson Hole Economic Symposium. Dit evenement wordt wereldwijd gezien als het belangrijkste jaarlijkse evenement voor centrale bankiers. Powell's toespraak was dit jaar minder spectaculair en hij hield zijn toespraak zo neutraal mogelijk. Hij erkende de desinflatie, maar gaf toe dat er elementen van inflatie zijn die helaas blijven haken. Powell hield de mogelijkheid open voor meer renteverhogingen, mocht dat nodig zijn om de inflatie een laatste tik omhoog te geven.

Invloed van hoge rentes

Voor de Bitcoin koers is de huidige situatie op de korte termijn niet gunstig voor een nieuwe bullmarkt. Hoge rentes zetten druk op de Bitcoin koers, omdat dit voor investeerders aantrekkelijk maakt om hun geld in Amerikaanse staatsobligaties te stoppen, die een rente van 5 procent uitbetalen. Dit is een belangrijke factor om in de gaten te houden voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom Bitcoin.

Belangrijke macro-economische data

Deze week verschijnen er belangrijke macro-economische gegevens. We beginnen op woensdag met de Amerikaanse BBP-groei voor het afgelopen kwartaal. De verwachting is dat dit, op jaarbasis, met 2,4 procent is gestegen. Dit impliceert een solide Amerikaanse economie, waardoor de Amerikaanse centrale bank meer ruimte heeft om de rente hoog te houden, wat op zijn beurt weer druk oplevert voor de Bitcoin koers. Op donderdag volgt belangrijke inflatiedata voor de Eurozone, in de vorm van de CPI en Core CPI Flash Estimates. De week eindigt op vrijdag in de Verenigde Staten met de werkloosheidscijfers.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.