Het onopgeloste Bitcoin mysterie: verdwenen oprichter en €230 miljoen

TTijmen 9 september 2023 21:52

In 2018 schokte een onverwachts nieuws de crypto wereld: Gerald Cotten, oprichter van QuadrigaCX, stierf plotseling en ongeveer €230 miljoen aan crypto en fiatgeld verdween met hem. Deze zaak blijft een doolhof vol beschuldigingen, twijfels en complottheorieën.

Het mysterie rondom de dood van Cotten

Het wereldje van de cryptocurrency werd in 2018 diep geraakt toen er verbluffend nieuws naar buiten kwam. Gerald “Gerry” Cotten, de oprichter van QuadrigaCX, één van Canada’s grootste crypto exchanges, was plotseling overleden. Het grootste mysterie was echter niet zijn dood, maar het feit dat er ongeveer $250 miljoen aan fiatgeld en cryptocurrency leek te zijn verdwenen met zijn heengaan. Dit verhaal ontvouwt zich als een labyrint vol beschuldigingen, twijfels en complottheorieën.

Wie was dan toch die Gerry Cotten? Het blijkt dat Cotten al van jongs af aan een opvallende figuur was in de crypto wereld. Hij groeide op in een ondernemersgezin en studeerde bedrijfseconomie aan de York University in Toronto. Maar Cotten had ook een donkere kant. Al op 15-jarige leeftijd zette hij zijn eerste piramideschema op poten, S&S Investments, dat tot 150% rendement beloofde in slechts 48 uur. In 2014 richtte hij samen met Michael Patryn de crypto exchange QuadrigaCX op.

De mysterieuze dood van Cotten en de verdwenen miljoenen

QuadrigaCX kwam op het toneel toen bitcoin net aan zijn ongekende stijging begon. In 2017 verwerkte de beurs meer dan $1 miljard aan transacties. Maar echte problemen ontstonden toen de waarde van Bitcoin begon te dalen. In december 2018 reisden Cotten en zijn vrouw naar India, waar hij plotseling overleed aan complicaties van de ziekte van Crohn. Pas een maand later werd de Quadriga gemeenschap geïnformeerd over zijn dood, maar de ware schok was nog groter: ongeveer $250 miljoen, dat toebehoorde aan Quadriga’s klanten, was onbereikbaar geworden omdat alleen Cotten de toegangscodes kende.

Met de dood van Cotten en het verdwenen geld begonnen al snel de beschuldigingen te vliegen. Had Cotten een moderne Ponzi-regeling uitgevoerd? Er waren aanwijzingen dat Cotten klantgelden had gebruikt om zijn luxueuze levensstijl te financieren. Er zijn zelfs stemmen binnen de crypto gemeenschap die suggereren dat Cotten zijn dood in scène heeft gezet. Op de meeste van deze vragen hebben we tot op de dag van vandaag nog geen antwoord.

De lessen uit QuadrigaCX's ondergang

Wat niet te ontkennen valt, is de impact die deze zaak heeft gehad op de duizenden Quadriga-klanten die hun investeringen verloren. Het verhaal van Cotten en QuadrigaCX dient als een harde les over de risico’s van de cryptowereld en benadrukt het belang van transparantie en regulering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.