Het mysterie achter de 6,6% stijging van Bitcoin: blijvend of tijdelijk?

PPieter 3 oktober 2023 13:07

De Bitcoin koers zag een sterke groei van 6,6% afgelopen week, maar is deze stijging structureel of tijdelijk? We kijken naar potentiële oorzaken, de totale crypto marktwaarde en de toekomstige vooruitzichten voor Bitcoin.

Een groene week voor Bitcoin

De afgelopen week was een positieve week voor Bitcoin, met een aanzienlijke groei van 6,6%. Deze ontwikkeling roept echter vragen op. Is deze stijging te wijten aan een instroom van grote institutionele beleggers zoals Blackrock en Fidelity, of is er sprake van een andere factor? Waarschijnlijk is de instroom van deze grote beleggers niet de hoofdoorzaak.

Een mogelijke verklaring voor de sterke stijging kan een short squeeze zijn. Kort gezegd is dit een situatie waarbij handelaren die inzetten op een dalende markt zich haasten om hun posities te sluiten door hun aandelen terug te kopen, wanneer de prijzen juist stijgen. Dit leidt tot een hogere vraag en dus mogelijk een aanzienlijke prijsstijging. Maar let op, deze situatie kan van korte duur zijn.

Het schuldenplafond van de VS: een invloedrijke factor

Een andere invloedrijke gebeurtenis afgelopen week was de worsteling rond het verhogen van het schuldenplafond in de Verenigde Staten. De toenemende schuldenlast van de VS is een groeiend probleem, waarvan het nog onduidelijk is hoe het zal worden aangepakt. Dit veroorzaakt onzekerheid op de financiële markten, wat de koers van Bitcoin kan beïnvloeden.

Hoewel de Bitcoin-koers een aanzienlijke stijging heeft doorgemaakt, is er in termen van de totale cryptomarktwaarde nog weinig significant veranderd. Het niveau van 1,26 biljoen dollar blijft een belangrijke weerstand die nog moet worden doorbroken. Met de huidige economische uitdagingen, waaronder hoge inflatie en rente, is er nog genoeg tijd voor een effectieve Dollar Cost Averaging (DCA) strategie.

De aanstaande Bitcoin halving

Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden, is de naderende Bitcoin halving, waarbij het aantal nieuwe Bitcoin dat per blok wordt gecreëerd, wordt gehalveerd. Deze gebeurtenis staat gepland voor 26 april 2024 en kan een nieuwe bullrun in gang zetten. Met de aanhoudende inflatie, hoge rente en geopolitieke spanningen, is er nog voldoende tijd voordat deze bullrun echt van start gaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.