Het brein achter MiCA cryptowet neemt de leiding over digitale euro wetgeving

TTijmen 31 augustus 2023 12:47

Stefan Berger, lid van het Europese Parlement en architect van de recent goedgekeurde MiCA cryptowet, neemt de leiding in de ontwikkeling van de Europese Central Bank Digital Currency (CBDC) ofwel de digitale euro. Deze stap roept gemengde reacties op.

Berger leidt ontwikkeling Europese CBDC

Stefan Berger, een prominent lid van het Europese Parlement en de Duitse Christen-Democratische Unie, is aangesteld als de belangrijkste speler in het proces van de ontwikkeling van de Europese Central Bank Digital Currency (CBDC). Berger is niet onbekend in de wereld van crypto, aangezien hij eerder de architect was van de nieuwe Europese cryptowetgeving: de Markets in Crypto Assets (MiCA) wet. Zijn leiderschap wordt gezien als een positieve ontwikkeling gezien zijn eerdere standpunt om de proof-of-work-technologie niet te beperken, ondanks zorgen over het energieverbruik.

De ontwikkeling van de digitale euro heeft al heel wat stof doen opwaaien. Hoewel de Europese Centrale Bank al aanzienlijk heeft geïnvesteerd in het CBDC-project, kampen veel leden van het parlement met ernstige zorgen over de mogelijke impact op economische privacy en vrijheid. Berger heeft zich in deze discussie gemengd door te stellen dat vertrouwen in de digitale euro net zo belangrijk is als in contant geld en dat een eigen digitale munteenheid de EU onafhankelijker kan maken van niet-EU-landen.

Controversie rondom digitale euro

Hoewel het idee van een digitale euro al geruime tijd de ronde doet, is er nog geen formele beslissing genomen over de uitgifte van een CBDC. Dit komt met name doordat er binnen het Europese Parlement nog geen consensus bestaat over dit plan. Zo heeft Michiel Hoogeveen, een Nederlands lid van de Europese Conservatieven en Hervormers, eerder aangegeven tegen het idee van een digitale euro te zijn. Hij vreest dat dit alleen maar verwarring zal zaaien onder consumenten en het vertrouwen in financiële systemen kan ondermijnen.

Steun voor digitale euro

Ondanks het debat en de controversie is er ook steun voor het idee van een digitale euro. Zowel het Nederlandse kabinet als Europese ambtenaren hebben hun steun betuigd aan het wetsvoorstel voor de digitale euro. Ze zien de digitale munteenheid als een belangrijk element in het aanpakken van geopolitieke spanningen en het stimuleren van innovatie. Er is echter wel de voorwaarde dat de digitale euro offline bruikbaar moet zijn op een manier die vergelijkbaar is met contant geld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.