Het Bitcoin-verhaal: De eerste transactie zou nu miljoenen waard zijn

TTijmen 13 oktober 2023 15:21

Het is precies veertien jaar geleden dat de eerste Bitcoin-naar-fiat transactie plaatsvond, een gebeurtenis die, gezien de huidige waarde van Bitcoin, nu een fortuin waard zou zijn. In deze retrospectieve duiken we in de geschiedenis van deze baanbrekende cryptomunt.

De geboorte en groei van Bitcoin

Bitcoin, vaak beschouwd als de pionier van de digitale valuta, is de eerste cryptocurrency en heeft de rijkste geschiedenis. In vergelijking met de meeste altcoins die slechts enkele jaren oud zijn, bestaat Bitcoin al sinds 2009. Dankzij de explosieve groei van de Bitcoin-koers zouden de transacties van de eerste dagen nu van een enorme omvang zijn. Dit is met name het geval bij de allereerste Bitcoin-naar-fiat transactie die precies 14 jaar geleden plaatsvond.

Eerste Bitcoin-transactie: aanzienlijke waardevermeerdering

De eerste wisselkoers van Bitcoin werd op 5 oktober 2009 gepubliceerd door New Liberty Standard. Destijds kon je voor slechts 1 dollar 1309,03 BTC kopen. Een week later, op 12 oktober, vond de eerste Bitcoin-naar-fiat transactie plaats. New Liberty Standard kocht via PayPal 5.050 BTC van Martti Malmi, een Finse computerwetenschapper en softwareontwikkelaar, voor een totaal van slechts $5,02. Met de huidige Bitcoin koers zou deze historische transactie een waarde hebben van maar liefst $135,34 miljoen.

In de loop van 14 jaar is er veel veranderd in het landschap van Bitcoin. Het is niet alleen de ongelofelijke prijsstijging die opvalt, maar ook hoe wijdverspreid de adoptie van Bitcoin is geworden. Tegenwoordig trekt Bitcoin niet alleen de aandacht van individuen, maar ook van beursgenoteerde bedrijven, financiële giganten en zelfs landen. De institutionele interesse is momenteel het meest opmerkelijke, met spelers zoals BlackRock en Fidelity die strijden om een Bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF).

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.