Heeft China de controle over Ethereum? Onderzoek wijst op mogelijke invloed

PPieter 7 november 2023 17:02

Ethereum (ETH), de op één na grootste cryptomunt op de markt, staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Maar een recent onderzoek van Truth Labs suggereert dat de Chinese overheid een aanzienlijke mate van controle heeft over het Ethereum-netwerk. Dit roept vragen op over de decentralisatie van deze munt.

Chinese invloed op Ethereum

Als de op één na grootste cryptomunt op de markt geniet Ethereum (ETH) een aanzienlijke reputatie als betrouwbaar netwerk. Dat maakt de recente claims van crypto-onderzoeker Truth Labs des te opmerkelijker. Volgens hen zou de Chinese overheid een significante mate van invloed hebben op het Ethereum-netwerk. Dit is gebaseerd op de banden die in de begindagen van Ethereum zijn gelegd met Chinese partijen. Een van de grote spelers hierbij zou de Wangxian Group zijn, die op zijn beurt weer nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij.

Wangxian Group en de rol van de CCP

Truth Labs gaat verder met zijn beweringen, en stelt dat de Wangxian Group nog steeds een aanzienlijke invloed uitoefent op het Ethereum-netwerk. Het bedrijf zou in 2015 verantwoordelijk zijn geweest voor het opzetten van de eerste Ethereum-wallets. Bovendien zou de Chinese Communistische Partij (CCP) voor de merge van vorig jaar verantwoordelijk zijn geweest voor maar liefst 80% van alle geminede ETH. Deze beweringen wijzen op een mogelijke centralisatie van Ethereum onder controle van de CCP.

De beweringen van Truth Labs zijn ernstig en zouden, indien waar, grote implicaties hebben voor de decentralisatie van het Ethereum-netwerk. Het bedrijf beweert bewijs te hebben, maar heeft dit tot nu toe niet geleverd. Als de Chinese overheid daadwerkelijk een aanzienlijke mate van controle heeft over Ethereum, zou dit niet alleen gevolgen hebben voor deze cryptomunt, maar voor de hele crypto-industrie. Voorlopig blijven deze claims echter onbevestigd, en is het wachten op meer concrete bewijzen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.