Halving 2024: Dreigende problemen voor Bitcoin miners

PPieter 30 augustus 2023 15:17

Met een uitdagend jaar achter de rug, worden Bitcoin miners geconfronteerd met groeiende problemen. De verwachte halving in 2024 vormt een nieuwe uitdaging, die mogelijk grote gevolgen heeft voor de markt.

Recordwinsten en grote verliezen

Ondanks dat 2023 een succesvol jaar was voor Bitcoin miners, met recordwinsten en aandelen die omhoog schoten, is het totale verlies van de 16 openbaar verhandelde bitcoin miningbedrijven in de afgelopen 12 maanden bijna $4,5 miljard. Het grootste deel van dit verlies wordt toegeschreven aan Core Scientific, dat een verlies van $1,66 miljard rapporteerde.

Het jaar 2022 was met name problematisch voor Bitcoin miners. De prijs van Bitcoin kende een scherpe daling, terwijl de industrie geconfronteerd werd met hoge energieprijzen. Bovendien zorgde een onduidelijk regelgevend landschap in de Verenigde Staten voor verdere problemen, waardoor de kwetsbaarheid van de sector toenam.

Risico's van toenemende mining difficulty

De toenemende mining difficulty, hoewel positief voor de decentralisatie en veiligheid van het netwerk, zorgt ervoor dat de kosten stijgen. Als de verkoopprijs van BTC slechts 56% van de kosten voor het minen is, zoals op 27 augustus, kan dit leiden tot faillissementen van mining bedrijven. Dit kan vervolgens een domino-effect hebben op het hele netwerk.

Halving 2024: een nieuw obstakel

Een volgend probleem dat aan de horizon ligt is de halving. In april 2024 wordt dit 4-jaarlijkse evenement verwacht. Aangezien de inkomsten dan zullen halveren, zal de verkoopprijs per bitcoin aanzienlijk moeten stijgen om mining bedrijven operationeel te houden. Dit kan leiden tot een grotere verkoopdruk op de markt, aangezien miners mogelijk genoodzaakt zijn om een groter deel van hun nieuw gemijnde bitcoins te verkopen om de operationele kosten te dekken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.