Gevaar van een Bitcoin catastrofe: mythe of realiteit?

PPieter 17 december 2023 07:02

Een recent ontdekt gevaar brengt de stabiliteit van Bitcoin mogelijk in het geding. Twee mining pools bezitten samen meer dan de helft van de totale rekenkracht, waardoor ze de Bitcoin blockchain zouden kunnen manipuleren. Maar is dit doemscenario wel zo waarschijnlijk?

Grote mining pools domineren Bitcoin

Het proces van het 'minen' van bitcoins is essentieel voor het functioneren van de cryptocurrency. Het vergt enorme rekenkracht, waarbij miljoenen apparaten dag en nacht werken. Interessant is echter dat twee specifieke mining pools, Foundry USA Pool en AntPool, samen 55,2% van de totale rekenkracht bezitten. Dit betekent dat zij, in theorie, de Bitcoin blockchain zouden kunnen manipuleren, een zorgwekkende ontwikkeling.

Risico op '51% attack'

Met een dergelijke hoeveelheid rekenkracht in handen van twee partijen, ontstaat er een potentieel risico: de beruchte '51% attack'. Dit houdt in dat deze partijen nieuwe transacties kunnen blokkeren, de volgorde van transacties kunnen veranderen en zelfs dubbele uitgaven kunnen doen door alternatieve transactiegeschiedenissen te creëren. Dit zou de vertrouwensbasis van de blockchain kunnen ondermijnen en enorme schade kunnen aanrichten - een proces dat maanden kan duren om te herstellen.

Ondanks deze dreigingen is het belangrijk om te vermelden dat een '51% attack' op de Bitcoin blockchain bijna onhaalbaar is vanwege de hoge kosten en de vereiste rekenkracht. Bovendien biedt een groeiende blockchain meer weerstand tegen dergelijke aanvallen, omdat het moeilijker wordt om eerdere blokken te wijzigen. Daarom zouden de financiële kosten en het verlies van mining beloningen waarschijnlijk zwaarder wegen dan mogelijke winsten van een aanval.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.