Gebruikt BlackRock het Stock-to-Flow model voor Bitcoin Voorspellingen?

PPieter 26 juli 2023 14:42

Volgens de Nederlandse analist PlanB, zou het Amerikaanse investeringsbedrijf BlackRock mogelijk het stock-to-flow (S2F) model gebruiken om de waarde van Bitcoin te voorspellen. Dit model is eerder al succesvol toegepast door andere financiële grootheden, zoals Fidelity, Grayscale en VanEck.

BlackRock en het stock-to-flow model

Het stock-to-flow (S2F) model, dat populair werd gemaakt door PlanB in 2019, is bedoeld om de waarde van Bitcoin op basis van zijn schaarste te voorspellen. Volgens PlanB zou BlackRock, dat onlangs een aanvraag indiende voor een Spot Bitcoin ETF, dit model ook kunnen gebruiken. Dit idee is gebaseerd op het feit dat andere belangrijke financiële spelers, zoals Fidelity, Grayscale en VanEck, het S2F model ook al gebruiken voor hun Bitcoin voorspellingen.

De S2F-verhouding van Bitcoin

Het S2F-model wordt gebruikt om de schaarste van Bitcoin te vergelijken met die van andere edelmetalen, zoals goud, zilver, palladium en platinum. Op dit moment is de S2F-verhouding van Bitcoin ongeveer gelijk aan die van goud. Echter, na de volgende halving, die gepland staat voor april 2024, zou deze verhouding kunnen stijgen naar ~120, wat betekent dat de schaarste van Bitcoin dan ongeveer twee keer zo groot zou zijn als die van goud. In theorie zou dit de waarde van Bitcoin ook moeten verhogen.

BlackRock's bullish houding en timing

Als BlackRock inderdaad het S2F model gebruikt voor zijn Bitcoin voorspellingen, dan is het volgens PlanB niet verrassend dat het bedrijf op dit moment bullish is. Hij suggereert dat de timing van BlackRock voor het indienen van een ETF-aanvraag logisch is, omdat de markt zich volgens zijn analyse in een vroege bull-fase bevindt. Dit zou betekenen dat BlackRock goedkoop zou kunnen inkopen voordat ze hun ETF krijgen en de volledige bullmarkt losbarst.

Ondanks het optimisme van PlanB en mogelijke bullish houding van BlackRock, merkt de analist op dat zijn modellen slechts een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid zijn. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met macro-economische factoren die de Bitcoin koers kunnen beïnvloeden. Het is dus nog maar de vraag of er in 2025 daadwerkelijk een nieuwe bullmarkt zal zijn, zoals zijn modellen suggereren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.