Gaat de Federal Reserve de rente weer verhogen, ondanks dalende inflatie?

PPieter 18 juli 2023 14:27

De Federal Reserve overweegt mogelijk een nieuwe renteverhoging, ondanks een vertraging in de inflatie. Deze beslissing kan belangrijke gevolgen hebben voor de economie en de waarde van bitcoin.

Impact van renteverhogingen nog onduidelijk

Na een reeks van renteverhogingen heeft de Federal Reserve besloten een adempauze in te lassen. Het kan een jaar duren voordat de gehele impact van een renteverhoging voelbaar is in de economie, dus het is mogelijk dat de effecten van de eerdere verhogingen nog niet volledig zijn doorgevoerd. Een extra renteverhoging zou dit proces kunnen versnellen, maar de vraag blijft of dit een verstandige zet is.

Nieuwe renteverhoging ondanks dalende inflatie

Het is een aparte situatie: de inflatie, waar de renteverhogingen oorspronkelijk voor bedoeld waren, begint af te nemen. Toch lijkt de Federal Reserve te overwegen de rente opnieuw te verhogen. Dit zou mogelijk de huidige 'disinflatie' kunnen versnellen, maar het is de vraag of dit verstandig is. Veel economen zijn er niet zeker van dat de volledige impact van de eerdere renteverhogingen al is gevoeld in de economie.

Werkloosheid blijft laag ondanks renteverhogingen

Het is opmerkelijk dat ondanks de reeks renteverhogingen de werkloosheid in de Verenigde Staten nog steeds op een historisch laag niveau van 3,6 procent ligt. Dit suggereert dat de renteverhogingen tot nu toe de arbeidsmarkt weinig hebben beïnvloed. Het blijft afwachten of een nieuwe renteverhoging hier verandering in zal brengen.

Als je een bitcoin-bezitter bent, kijk je waarschijnlijk met argusogen naar de rentecampagne van de Federal Reserve. Hogere rentes kunnen leiden tot een sterkere Amerikaanse dollar, wat over het algemeen niet voordelig is voor bitcoin. Een zwakke dollar kan namelijk de waarde van bitcoin verhogen. Het blijft dus spannend hoe dit verder gaat uitpakken voor de cryptovaluta.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.