Explosieve groei van cryptovaluta in de afgelopen vijf jaar in Nederland

PPieter 1 augustus 2023 19:32

Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat cryptomunten bezit, de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid is. Ook worden de verwachtingen en attitudes van Nederlanders ten opzichte van cryptovaluta in de toekomst verkend.

Sterke toename van crypto-eigendom in Nederland

Uit een onderzoek van DiamondPigs.com in samenwerking met onderzoeksplatform Peil.nl blijkt dat het bezit van cryptomunten in Nederland aanzienlijk is toegenomen. Het onderzoek, dat meer dan 11.000 Nederlanders omvatte, toont aan dat 15% van de ondervraagden momenteel cryptovaluta bezit. Dit is vijf keer zoveel als in 2018. Van de crypto-eigenaren blijkt 76% man te zijn.

Positieve vooruitzichten voor ETH en BTC

Niet alleen het cryptobezit is gegroeid, ook de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Volgens het onderzoek verwacht 30% van de cryptobezitters dat de waarde van Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) in 2023 zal stijgen. De ondervraagden voorspellen een eindkoers van ongeveer €37.000 voor Bitcoin tegen het einde van het jaar.

MiCA-regulering vergroot marktvertrouwen

Bovendien wordt de nieuwe Europese regelgeving, Markets in Crypto Assets (MiCA), gezien als een cruciaal instrument om vertrouwen in de cryptomarkt te vergroten. Tussen de 27% (waarschijnlijk) en 40% (enorm) van de cryptobezitters verwacht dat dit het vertrouwen in de cryptomarkt zal doen toenemen.

De verwachting dat cryptovaluta een prominentere rol gaan spelen in het betalingsverkeer is ook significant. Zo'n 38% van de ondervraagden verwacht dat cryptovaluta belangrijker worden als betaalmiddel. Echter, onder de topbeleggers ligt dit percentage zelfs op 67%. Desondanks zien 63% van de ondervraagden cryptovaluta toch voornamelijk nog als een beleggingsinstrument.

In termen van marktleiderschap in Nederland, staat Bitvavo bovenaan, gevolgd door Binance met 430.000 klanten. Het is vermeldenswaard dat Binance zich onlangs heeft teruggetrokken uit Nederland, waardoor deze informatie al niet meer actueel is. De top vijf wordt afgerond door Coinbase, Kraken en Bitcoinmeester.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.