Ethereum transactiekosten op historisch laag niveau: Wat is de impact?

PPieter 29 augustus 2023 15:03

De transactiekosten op het Ethereum netwerk zijn gedaald tot een 8-maanden-dieptepunt, weerspiegelend de huidige staat van de crypto markt. De opkomst van Ethereum layer-2, ofwel schalingsnetwerken, speelt mogelijk een grote rol in deze ontwikkeling.

Lage transactiekosten weerspiegelen cryptomarkt trend

De huidige lage transactiekosten op het Ethereum netwerk weerspiegelen de algemene cryptomarkt trend. Interesse in digitale activa is op dit moment relatief laag, met koersen die aanzienlijk lager zijn dan voorheen. De beruchte volatiliteit van de cryptomarkt is momenteel ook nauwelijks zichtbaar. Echter, deze lage kosten zijn mogelijk een resultaat van een andere ontwikkeling binnen het Ethereum netwerk.

Een blik op de huidige situatie toont dat de betaalde transactiekosten op Ethereum afgelopen zondag op het laagste punt in 8 maanden tijd stonden. In totaal werd die dag 1.719 ETH betaald voor alle transacties. Sinds 26 december waren de totale dagelijkse transactiekosten niet meer zo laag. Bij de huidige ethereum koers heeft de totale hoeveelheid ether een waarde van iets meer dan 2,8 miljoen dollar.

Sinds de London hard fork van augustus 2021 bestaan de transactiekosten op Ethereum uit de zogenoemde base fee en de priority fee. De base fee is de minimale prijs die nodig is om een transactie op de Ethereum blockchain te registreren. Deze ETH wordt permanent vernietigd, oftewel 'geburned'. Dankzij de priority fee kunnen gebruikers extra betalen om validators te stimuleren hun transactie op te nemen in het transactieblok.

Populariteit van Ethereum schalingsnetwerken stijgt

Een daling van de totale betaalde vergoedingen wijst op een verminderd netwerkgebruik, aangezien deze vergoedingen bepaald worden door de activiteit op het netwerk, voornamelijk het aantal lopende transacties. Deze daling komt waarschijnlijk ook door de toenemende populariteit van Ethereum layer-2's, ook wel schalingsnetwerken genoemd. Populaire netwerken zoals Optimism (OP), Arbitrum (ARB), Polygon (MATIC) en het recent gelanceerde Base helpen Ethereum te schalen, verminderen congestie en houden de transactiekosten op Ethereum onder controle.

Friends.tech toont waarde van layer-2-netwerken

Een goed voorbeeld van de waarde van layer-2-netwerken is de recente lancering van de gedecentraliseerde social media-applicatie Friends.tech op het Base-netwerk. Binnen twee weken na de lancering verkreeg Friends.tech meer dan 100.000 gebruikers en genereerde het een omzet van meer dan 25 miljoen dollar. Met de kosten op het Ethereum netwerk nu op een dieptepunt, illustreert dit de potentie van layer-2-netwerken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.