Ethereum en Tron domineren de transactiekosten markt

TTijmen 9 oktober 2023 10:52

Ethereum en Tron beheersen samen 88% van de markt voor transactiekosten, terwijl Bitcoin slechts een klein deel van de taart krijgt. Deze dominantie legt druk op andere blockchains en roept vragen op rondom duurzaamheid en toekomstige concurrentie.

Ethereum en Tron domineren transactiekosten

Ethereum en Tron zijn de onbetwiste leiders in de markt voor transactiekosten, volgens data van Bloomberg-analist Jamie Coutts. Samen controleren ze 88% van de markt, waarbij Ethereum goed was voor 743 miljoen dollar aan transactiekosten in de eerste helft van 2023, en Tron 282 miljoen dollar ophaalde. Deze dominantie laat weinig ruimte voor andere spelers, waarvan vele worstelen met de inflatoire aard van hun tokens en de onduidelijkheid over hun circulerende aanbod.

Meeste transactiekosten door Ethereum en Tron

Ondanks de aanwezigheid van ongeveer 200 smart contract en Proof-of-Stake blockchains, worden de meeste transactiekosten gegenereerd door Ethereum en Tron. De rest van de markt blijft worstelen om een significant aandeel te behouden, met veel blockchains die worstelen met een overschot aan blokruimte en een inflatoir uitgifteschema van tokens. Dit leidt tot lagere transactiekosten, wat resulteert in lagere inkomsten voor deze blockchains.

Transactiekosten Ethereum dalen

Hoewel Ethereum een groot deel van de markt voor transactiekosten in handen heeft, worden de kosten voor het uitvoeren van een transactie op de blockchain steeds lager. Op dit moment kost een gemiddelde Ethereum-transactie nog maar 1,15 dollar. Deze verlaging van de kosten kan op de lange termijn gevolgen hebben voor de inkomsten van de Ethereum-blockchain.

In tegenstelling tot Ethereum en Tron, die zijn ontworpen om slimme contracten en applicaties te ondersteunen, is Bitcoin ontworpen als een 'store of value'. Dit betekent dat het wordt gebruikt als een spaarmiddel in plaats van een betaalmiddel, wat leidt tot minder transacties en dus minder transactiekosten. Hoewel dit het minder lucratief kan maken voor miners, is het een bewuste ontwerpkeuze die bijdraagt aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van Bitcoin.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het betreden van de wereld van cryptocurrency, biedt Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, een speciale aanbieding. Nieuwe gebruikers die zich aanmelden bij Bitvavo krijgen niet alleen 10 euro gratis, maar betalen ook geen handelskosten over hun eerste 10.000 euro aan transacties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.