Drie cruciale factoren die de Bitcoin koers beïnvloeden

PPieter 23 juli 2023 11:41

De Bitcoin koers is afhankelijk van verschillende factoren. Dit artikel belicht drie belangrijke indicatoren: de inflatiegraad van Bitcoin, de dominantie van Bitcoin in de cryptomarkt en de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.

Inflatiegraad: De rol van nieuwe Bitcoins en hodlers

Volgens de leidende analist Checkmate van Glassnode, spelen de uitgifte van nieuwe Bitcoins en de distributie- en accumulatiekrachten van bestaande Bitcoinbezitters een cruciale rol in de inflatie van Bitcoin. De koop- en verkoopdruk van langetermijnhouders, ook wel 'hodlers' genoemd, vormt een aanvullende factor. Bijvoorbeeld, tijdens de piek van een bullmarkt verkopen hodlers hun Bitcoin, wat leidt tot een effectief marktinflatiepercentage tussen 7% in 2021 en 22% in 2017. In een bearmarkt daarentegen, kopen en sparen hodlers, wat resulteert in een effectieve netto-deflationaire kracht.

Bitcoin dominantie en de impact op de koers

Analist Benjamin Cowen houdt de dominantie van Bitcoin binnen de totale cryptomarkt nauwlettend in de gaten. Volgens hem neemt de dominantie van Bitcoin alleen maar toe, iets dat duidelijk wordt als je stablecoins, zoals Tether, uit de vergelijking haalt. Daarnaast voorspelt hij een daling van het aandeel van altcoins met 40-50% ten opzichte van Bitcoin. Dit hangt voornamelijk samen met liquiditeit, die blijft dalen ten nadele van altcoins.

Analist PlanC onderzoekt de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk, officieel de hashrate genoemd. De 30-daagse simple moving average is voor het eerst sinds januari nauwelijks onder de 60-daagse simple moving average gezakt. Volgens PlanC is dit een teken van gezonde afkoeling, aangezien de 30-daagse SMA ruim boven de 365-daagse SMA blijft. Zijn langetermijnperspectief van de Bitcoin hashrate blijft dan ook zeer optimistisch.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.